NavMenu

Više cene smanjile prodaju junećeg mesa - Svinjetina duplo jeftinija

Izvor: Novosti Subota, 04.08.2018. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: yamix/shutterstock.com)Ilustracija
Od kada kilogram sveže junetine, tačnije buta i plećke bez kostiju, košta 800 dinara, prodaja je znatno opala. Novo poskupljenje junećeg mesa, od skoro 15%, smanjilo je promet u mesarama, ali i velikim trgovinskim lancima, pa nikako nije obradovalo ni trgovce.

Tiho poskupljenje, kako prodavci vole da kažu, dovelo je do toga da se beleži rast kupovine manje kvalitetnog junećeg mesa koje se prodaje sa kostima, po takođe visokoj ceni - 650 dinara po kilogramu. Međutim, i njega na tržištu ima sve manje. U mesare oko prestoničkih pijaca, gde se nekada čekao red kako bi se kupio kilogram svežeg, kvalitetnog mesa, ovih dana kupci svraćaju samo da se raspitaju za cenu.

- Kilogram kvalitetne svinjetine može da se pazari i za 400 dinara, što je skoro upola od kilograma junećeg mesa - objašnjava mesar Đorđe, koji skoro 20 godina radi u mesari u blizini Bajlonijeve pijace. - Ne pamtim da je prodaja nekad išla ovako loše. U poslednjih mesec dana ne znam da li sam prodao više od deset kilograma junetine. Uglavnom kupci pazare po pola kilograma, a sve je više onih koji kupuju na grame.

Ništa bolja situacija nije ni u velikim trgovinskim lancima, gde ni popularne "akcije" ne uspevaju da privuku kupce.

- Usled značajnog izvoza junećeg mesa i povećane domaće tražnje, u prethodnom periodu je došlo do povećanja nabavne cene koja je uticala i na rast cena u maloprodaji, što je dovelo do toga da se beleži sve manja potražnja za junećim mesom - objašnjavaju nadležni iz velikih trgovinskih lanaca.

Međutim, stručnjaci imaju drugo objašnjenje. Oni ističu da je povećanje cena žive junadi uticalo na rast cena u maloprodaji.

- Kilogram žive vage na tržištu se kreće oko 2,1 i 2,2 EUR, što je više nego u prethodnom periodu - ističu oni. - Ipak, smanjen broj grla je svakako uticao na cenu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.