Izvor: eKapija | Petak, 03.08.2018.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

SMATSA dodatno povećala bezbednost kontrole letenja - Prva u Evropi uvela rezervni Fallback ATM sistem

Od 30. juna 2018. godine Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo povećala je nivo bezbednosti u pružanju usluga, puštanjem u rad faze 2 rezervnog Fallback ATM sistema, prvog te vrste u Evropi.

Fallback ATM sistem se koristi u slučaju nemogućnosti pružanja usluga sa glavnog ATM sistema, čime je omogućen kontinuitet pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju sa minimalnim smanjenjem kapaciteta i bez potrebe zatvarenja vazdušnog prostora, saopštila je SMATSA.

Glavna uloga Fallback ATM sistema je da omogući kontrolorima letenja trenutnu podršku u slučaju iznenadnog prekida, odnosno u slučajevima planiranih isključenja i usled nedostupnosti glavnog ATM sistema tokom dužeg vremenskog perioda. Sistem je dizajnirao drugi proizvođač, tako da okolnosti koje bi mogle da uzrokuju prekid rada glavnog sistema ne utiču na Fallback ATM sistem.

Podaci o vazduhoplovima (planovi leta, odobrene visine i rute) se u realnom vremenu prenose iz glavnog u Fallback ATM sistem kako bi kontrolor letenja nesmetano nastavio pružanje usluga, a obrada ovih podataka, kao i integracija sa radarskim podacima se odvija nezavisno od glavnog sistema. Funkcionalnosti i alati koje koriste kontrolori letenja u Fallback ATM sistemu su dizajnirani tako da budu identični ili vrlo slični glavnom sistemu. Specifičnost sistema je i u tome što kontrolor letenja sa iste pozicije i koristeći isti hardver (tastatura, radarski pokazivač) na jednostavan način pristupa Fallback ATM sistemu. Na ovaj način se smanjuje stres kod kontrolora, verovatnoća pojave greške kao i potreba za dugotrajnom obukom.

Fallback ATM sistem je implementiran u prostoru nadležnosti Centra kontrole letenja Beograd, kao i u aerodromskim kontrolama letenja Beograd i Podgorica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.