NavMenu

Ko kontroliše bezbednost bazena u privatnom vlasništvu?

Izvor: RTS Petak, 03.08.2018. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Bezbednost bazena u privatnom vlasništvu, poput onih u hotelima i akva parkovima, gotovo da nije pod kontrolom inspekcije, tvrde u Udruženju spasilaca na vodi.

Imaju li takvi bazeni dovoljan broj spasilaca, ambulantu, redare, da li upozoravaju na klizave podloge, šta s polomljenim pločicama, samo su neka od pitanja, navode spasioci, koja bi trebalo proveravati i zaštititi građane od eventualnih povreda, čak i kobnih.

- Nažalost, na nekim od kupališta vlasnici uglavnom gledaju da imaju uspostavljen rad neke spasilačke službe kako bi sa sebe skinuli odgovornost, ali to nije u dovoljnom broju. Te kontrole nema ili je minimalna i uglavnom, ako je ima, to se ne radi na privatnim bazenima - kaže Nemanja Milić iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije.

Kako navodi, svaki bazen koji prima više od 1.200 ljudi mora da ima dežurnu ambulantu na bazenu sa doktorom, odnosno medicinskom sestrom. Ukoliko bazen ne prima više od 1.200 ljudi, oni moraju da uspostave komunikaciju sa nekom ambulantom koja je u njihovoj blizini.

Nadležnost sportskih, komunalnih i sanitarnih inspektora

U Ministarstvu sporta objašnjavaju da su za kontrolu bazena u privatnom vlasništvu koji imaju javnu namenu zaduženi sportski inspektori, ali pod određenim uslovom.

- Mora imati u samoj organizaciji sportsku delantost. Mnogi od njih, pogotovo gde su hoteli, organizovani su kao turističke organizacije, mnoga kupališta nisu organizovana kao sportske organizacije, nemaju sportsku namenu - objašnjava Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Navodi da oko 4.500 sportskih objekata, među kojima su i brojni bazeni, kontroliše tek desetak sportskih inspektora.

- Svaka lokalna samouprava ima zakonsku osnovu da mora da zaposli, da ima svog sportskog inspektora. Nažalost, ta prva faza je zatajila, imamo u ovom momentu na lokalu četiri inspektora, na republici tri, u pokrajini pet - kaže Peruničić.

Bazene kontrolišu i komunalna i sanitarna inspekcija, iz čijih pisanih odgovora RTZS nije dobio odgovor koliko su privatnih bazena kontrolisali i šta su utvrdili.


Spasiocima se ne izdaju dozvole

Zatajilo je i izdavanje dozvola za rad spasiocima. Posle obuke, Crveni krst im je, kažu, ne izdaje.

- Oni nisu i dalje uspostavili sistem po kojim pravilima i uslovima će spasioci dobijati dozvolu za rad. Trenutno nijedan spasilac u Srbiji nema adekvatnu dozvolu za rad - kaže Nemanja Milić iz Udruženja spasilaca.

U Crvenom krstu tvrde da su spremni da izdaju dozvole za rad, ali da čekaju zeleno svetlo Ministarstva sporta, dok u Ministarstvu navode da nisu upoznati s tim da se dozvole ne izdaju.

- Ne vidim razlog zašto Crveni krst ne bi izdavao dozvole. Ja mogu da dam nalog, odnosno Ministarstvo da da nalog, da naš inspektor izađe u Crveni krst da vidi o čemu se radi - rekao je Peruničić.

I dok se to pitanje ne reši i ne zaživi bolja kontrola bazena, u čijem god da su vlasništvu – upozoravaju slučajevi poput nedavnih gde su dva dečaka izgubila život upravo na bazenima. Jedan od njih udavio se u bazenu hotela u okolini Jagodine, a drugi u akva parku u Jakovu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.