Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.08.2018.| 16:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat Jadar značajan za lokalnu ekonomiju - Srbija i dalje atraktivna investiciona destinacija za Rio Tinto

Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici kompanije Rio Tinto složili su se da je projekat Jadar izuzetno važan i za tu kompaniju i za našu zemlju, jer se očekuje da će nalazište u okolini Loznice omogućiti iskorišćenje jadarita u proizvodnji litijuma i borata, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Premijerka je u četvrtak (2. avgusta 2018. godine) razgovarala sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom i izvršnim direktorom kompanije Rio Tinto za razvoj i inovacije Stivenom Mekintošom, a na sastanku je rečeno da će taj projekat moći značajno da utiče na razvoj Loznice i čitavog regiona zbog čega je Vlada i napravila međuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja ovog projekta.

Time bi se, kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijerke, moglo obezbediti da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta.

Posebno je važno to što su na projektu pored svetskih angažovani i domaći stručnjaci, naglasila je Brnabić, a predstavnici Rio Tinta su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta Jadar.

Kompanija Rio Tinto do sada je uložila više od 100 mil USD u projekat Jadar, a planirano je da proizvodnja počne 2023/2024. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.