NavMenu

Azijska mušica problem truljenja mekog voća

Izvor: RTV Četvrtak, 02.08.2018. 13:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvođači takozvanog mekog voća, posebno maline, kupine, breskve i grožđa suočavaju se sa truljenjem plodova i često ne znaju da je uzrok larva koju u zrele plodove polaže azijska voćna mušica, koja je u ekspanziji na našim prostorima.

Azijska voćna mušica je na našim prostorima prisutna poslednjih 5-6 godina i neprestano se umnožava, tako da zadaje velike probleme malinarima kojih na području Vršca i Plandišta nema mnogo, ali postoji tendencija uvećanja površina pod malinjacima.

- Ove godine je eksplodirala, a razlog tome je što joj odgovaraju klimatski uslovi, a najoptimalnije za njen razvoj su temperature od 21 do 25 stepeni. Celo ovo leto je upravo takvo - kaže Vesna Jovačić iz savetodavne službe PS Agrozavod Vršac.

Problem je suzbijanje ove mušice zbog brze reprodukcije i sposobnosti da napada plodove koji nisu oštećeni. Razvija se na gotovo svim takozvanim mekanim voćnim vrstama - grožđu, breskvama, kupinama i malinama posebno.

Mušica dolazi kada voće počne da zri i postaje slatko, ubacuje jaja u plod i iz njih se razvija larva, ali tada je kasno za primenu insekticida.

Problem se mora rešavati primenom skupa mera, pre svega antisanitarnih. U slučaju malina i ostalog voća, to su kraći interval berbe i izlovljavanje mušice.

Na plastičnoj flaši se napravi niz rupica i sipa mešavina jabukovog sirća i crnog vina. To je atraktant koji privlači mušicu i postavlja se na svakih metar u redu i tako se izlovljavaju odrasle jedinke i smanjuje populacija za polaganje jaja. Gde je to urađeno, automatski je smanjen rod.

Druga mera je čišćenje korova oko parcele jer se larva nalazi na svim sočnim delovima biljaka, a trule plodove nikako ne treba ostavljati u malinjaku.

Voće koje kupujemo na pijacama nije zaraženo, kaže Vesna Jovačić, jer da jeste - ne bi stiglo da sazri.

Najveću štetu od azijske mušice imaju proizvođači jer je rod znatno umanjen, a preventive praktično nema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.