Izvor: eKapija | Sreda, 01.08.2018.| 15:47

Upotreba plastičnih kesa u marketima prepolovljena - Prilika za manje trgovine?

Ilustracija (Foto: GLRL/shutterstock.com)
Naknade za plastične kese koje se kreću od 2 do 5 dinara uveli su gotovo svi veliki trgovinski lanci u Srbiji. Maxi i Tempo, koji posluju u okviru kompanije Delhaize, među prvima su se priključile toj akciji, a za njima i Idea, Roda i Mercator.

Kese se naplaćuju i u Shop and Go prodavnicama, Amanu, drogerijama DM i Lilly.

U okviru usvojene Evropske strategije koja podrazumeva smanjenje upotrebe plastičnih kesa kao meru smanjenja zagađenja životne sredine, Nurdor je pokrenuo i jednomesečnu kampanju Recite ne plastičnoj kesi i nešto dobro će da se desi, a kojoj se priključio Univerxport. Ovaj trgovinski lanac će do 26. avgusta za svaki račun na kome nije plastična kesa donirati 2 dinara udruženju Nurdor.

Novčane naknade, humanitarne akcije i poklon cegeri prepolovili su upotrebu plastičnih kesa, što potvrđuju i podaci Ministarstva za zaštitu životne sredine koji kažu da je upotreba kesa, od kada je počela njihova naplata, smanjena za 60%.

Kako dalje navode iz ministarstva, po ovom i drugim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, Srbija će sve svoje zakone uskladiti sa zakonima EU u zadatim rokovima, te ukoliko bude potrebe, ne isključuje se mogućnost trajne zabrane upotrebe plastičnih kesa.

Da glavni razlog sve manje upotrebe kesa nije ekološka svest, za naš portal tvrdi radnica jedne beogradske trgovinske radnje. Prema njenim rečima kupci odbijaju da plate kesu, ne krijući nezadovoljstvo zbog dodatnog izdatka, iako je on poprilično mali.

- Česti su komentari da neće da plate "iz principa". Oni koji su do sada uzimali duple kese, neretko nose proizvode u rukama, samo da ne bi platili - kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, malo je onih koji nisu promenili svoju naviku od kada se kese naplaćuju i koriste ih u jednakoj meri.

Pitanje koje ostaje "u vazduhu" je gde su u svemu tome male trgovinske radnje, jer do sada nijedna manja trgovina nije prijavila ministarstvu učešće u akciji naplate kesa. Na pitanje eKapije u nekoliko manjih prodavnica da li je u planu uvođenje novčane naknade za kese, odgovor je neodređen, jer, kako kažu, još se ništa ne zna.

(Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)
Neučešće malih radnji ostavlja prostor za razmišljanje da li one u tome vide priliku za povećanje prometa.

Prema rečima Mladena Alfirovića iz Udruženja za zaštitu potrošača, mala je verovatnoća da će besplatne kese u većoj meri uticati na povećanje prometa u manjim trgovinama.

- Prema analizi navika potrošača koju je sproveo NOPS, potrošači u manjim radnjama kupuju uglavnom osnovne namirnice i ne troše veću količinu novca, a na izbor određenje radnje uglavnom utiče blizina, pa verujemo da potrošačima neće biti problem da za manje kupovine u "komšijskim" radnjama ponesu platnene torbe ili svoje kese - navodi Alvirović.

Mišljenje Udruženja je da svaka veća promena na tržištu kreće od strane najkrupnijih igrača i da je pitanje dana kada će se i manji trgovci prilagoditi trendu uvođenja naplate plastičnih kesa.

Kako navode, do sada nisu imali primedbe niti prigovore potrošača kada je reč o naplati plastičnih kesa.

Prema poslednjim istraživanjima, građani Srbije u proseku su trošili sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno čak 2.555 godišnje. Tako je, prema računici, u toku godinu dana u našoj zemlji upotrebljavano dve milijarde kesa. Prosečno vreme korišćenja jedne kese je 12 minuta, a za njenu razgradnju potrebno je između 400 i 1.000 godina.

Evropska unija je, kako bi smanjila njihovu upotrebu, donela Direktivu koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. godine, odnosno na 40 do 2025, a o čemu je eKapija već pisala.

Jovana Simeunović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.