Izvor: eKapija | Sreda, 01.08.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Firma Enterijer Janković u Moskvi radila na najakustičnijoj filharmoniji na svetu

Koncertna sala u Moskvi Zarjadje (Foto: Enterijer Janković)
Koncertna sala u Moskvi, koju još zovu i Filharmonija Zarjadje (Zaryadye) otvorena je 16. jula 2018. u okviru svetskog događaja Moskovski urbanistički forum (Moscow Urban Forum). U izgradnji Koncertne dvorane Zarjadje kao podizvođač učestvovala je i srpska firma Enterijer Janković iz Novog Sada.

Firmi iz Srbije poveren je zadatak izvođenja radova u velikoj sali od 1.560 mesta, maloj sali od 400 mesta, kao i u javnim zonama.

Kako kažu iz ove firme za eKapiju, projekat koji je zahvatao 25.200 m2 objekta bio je veoma kompleksan zadatak, koji je "podrazumevao mnogo više od enterijerskog uređenja".

- To je bio izuzetno složen građevinski zahvat, s tim da za razliku od klasične građevine ovde ne postoje završni radovi koji "peglaju" sve nepreciznosti građevinskog dela, nego su građevina i enterijer svedeni u jedno - kažu iz srpske firme.

Enterijer Janković projektovao je podkonstrukcije plafona težine 300 tona i sistem kranskih staza za kranove koji dižu plafonske elemente.

Kako objašnjavaju, montaža najsloženijih elemenata odvijala se na visini od 18 metara, uz pomoć kranova, što je neuobičajeno, s obzirom da se enterijer u normalnim okolonostima ne montira kranovima, niti uz pomoć bravara i varioca. Najlakši ugrađeni deo je, kako kažu za naš portal, imao 30 kg, a najteži 1.800 kg.

Filharmoniju Zarjadje u istoimenom parku projektovao je ruski TPO Reserve, a za akustiku odgovarao je Nagata Acoustics Inc, kao i Yasuhisa Toyota. Po oceni projektanata kompanije Yasuhisa Toyota, to je filharmonija sa najboljom akustikom na svetu.

Na objektu je svakondevno bilo zaduženo više od 200 montera.

Preduzeće Enterijer Janković izvelo je 11.982 m2, ugradivši više od 15.000 elemenata, u velikoj meri individualnih. Dimenzije elemenata često su prelazile u širinu od 1,5 m, a u visinu od 2,5 m, sa debljinom od po 40 cm.

Vrednost ugovora za radove koje je izvodio Enterijer Janković je više od 15 mil EUR, navode iz firme.

Firma Enterijer Janković zapošljava oko 700 ljudi, od toga više od 70 arhitekata i projektanata. Poseduje proizvodne pogone za proizvodnju enterijera, drvene i aluminijumske stolarije, pogon za obradu kamena, pogon za obradu aluminijuma i metala, proizvodnju stolica i tapaciranog nameštaja, proizvodnju LGS modularnih sistema.

Više od 98% proizvodnje plasira na tržišta Engleske, Francuske, Italije, Švajcarske, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Rusije.
Fotogalerija
Koncertna sala Zarjadje u Moskvi

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.