Izvor: Tanjug/RTS | Sreda, 01.08.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija očekuje da Priština povuče carine - Makedoniji već ukinuti svi nameti

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić uveren je da će carine koje je Priština uvela na uvoz određenih proizvoda iz zemalja članica CEFTA biti kompletno povučene. Priština je, u međuvremenu, ukinula carine koje je prethodno uvela Makedoniji.

- Verujemo da će odluka o carinama u potpunosti biti povučena, jer je za 14 proizvoda ta odluka već revidirana, odnosno ne važi. Nadamo se da će za preostalih sedam proizvoda vrlo brzo takođe biti doneta slična odluka - rekao je Ljajić za Prvi program Radio Beograda i dodao da će u protivnom sve zemlje članice CEFTA preduzimati mere koje smatraju adekvatnim.

Ljajić smatra da Evropska unija i sve članice CEFTA moraju o ovome otvoreno da razgovaraju.

- Ili ćemo ići u dalji proces ekonomske integracije, što verujem da je interes svih zemalja članica CEFTA, ili ćemo ići u stagnaciju ovog procesa, jer kako drugačije nazvati stalno uvođenje vancarinskih barijera prema partnerima, a u tome svakako prednjači Kosovo koje je manje-više prema svim zemljama u određenim vremenskim periodima uvodilo vancarinske i carinske barijere - rekao je Ljajić.

Priština je u utorak, 31. jula, ukinula dodatne carine od 30 odsto na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije, uvedene 18. jula. Odluka stupa na snagu danas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.