Izvor: Novosti | Utorak, 31.07.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ćirilica će biti obavezna za sva preduzeća u državnom vlasništvu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: crazystocker/shutterstock.com)
Vlada Srbije formiraće savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma, pišu Novosti.

Ćirilica će biti obavezna za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Propisano je, takođe, da celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora da bude na srpskom jeziku, ćirilicom. Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.


Savet za srpski jezik imaće devet članova koji će se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma.

Novosti saznaju da su to novine koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je predlog upućen Vladi Srbije i da će on uskoro ući u redovnu proceduru, ali i da očekuje polemiku povodom izmena ovog zakona.

Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje. Pet članova predlagaće odbor za standardizaciju srpskog jezika, a četiri ministarstva za kulturu i prosvetu.

- Savet analizira i daje mišljenje o stanju službenog jezika i matičnog pisma u Republici Srbiji i na srpskom jezičkom području, daje sugestije u kreiranju i sprovođenju jezicke politike, daje predloge za razvoj i unapređenje stanja službenog jezika i matičnog pisma - navodi se u dokumentu u koji su Novosti imale uvid.

Obaveza Saveta biće i da daje sugestije i predloge za uređenje drugih pitanja u oblasti službenog jezika i matičnog pisma, kao i međuresorne saradnje. Propisano je da Savet bude formiran šest meseci posle usvajanja izmenjenog zakona, navodi list.

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismu, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora da ima prednost.

Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara.

Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garatni list, biće od 500.000 do milion dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.