NavMenu

NALED i niško Udruženje za razvoj preduzetništva organizuju u septembru Mesec paušalaca

Izvor: eKapija Utorak, 31.07.2018. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša, u saradnji s NALED-om, organizovaće u septembru Mesec paušalaca, tokom kojeg će svi preduzetnici u Srbiji, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost biće pozvani da ponude rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja.

Kako je saopštio NALED, preporuke će biti prikupljene putem sajta www.jpd.rs, na okruglim stolovima i drugim kanalima komunikacije predviđenim javnom kampanjom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj. Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED od početka 2018.

- Cilj javnih konsultacija jeste da uključimo sve relevantne strane u predlaganje reforme, posebno one na koje se reforma odnosi. Sigurni smo da ćemo samo tako doći do najboljih rešenja, koja će podstaći preduzetništvo i legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i administrativno opterećenje privrede i države i obezbediti povećanje broja preduzetnika.

Raduje nas veliko interesovanje javnosti i očekujemo mnogo dobrih predloga iz različitih sektora, građana i svih zainteresovanih strana. Drago nam je što smo već postigli prvi cilj - izmena propisa se neće desiti po hitnom postupku i bez adekvatne javne rasprave – izjavio je Milivoje Jovanović ispred Udruženja za razvoj preduzetništva i nevladine organizacije ENECA koja je pomogla da oko 2.500 preduzetnika u Srbiji otpočne posao.

Udruženje za razvoj preduzetništva i NALED su početkom juna pokrenuli prve javne konsultacije u okviru Simpozijuma organizacionih nauka na Zlatiboru. Ovom temom se, navodi NALED, niko godinama nije bavio iako tišti mnoge početnike u poslovanju, posebno najmanje. Na okruglom stolu koji je okupio studente, IT-evce, paušalce, preduzetnike, stručnjake i predstavnike državnih institucija identifikovano je da su ključni nedostaci postojećeg sistema komplikovana administracija, nejasni kriterijumi za utvrđivanje poreza, nepredvidivost troškova i podložnost zloupotrebama. Prvi predlozi već su se našli u javnosti, ali se javne konsultacije nastavljaju u okviru Meseca paušalaca.


- Ono što želimo da postignemo je da paušalci ne čekaju mesecima na rešenje o visini poreza i doprinosa koje treba da plate već da to rešenje dobiju odmah. Želimo da im se omogući da plaćaju poreze i doprinose na jedan račun i sa jednom uplatnicom umesto sa četiri, da u realnom vremenu dobijaju elektronske potvrde o izmirenju poreza, da imaju neprekidno pravo na zdravstveno i penziono osiguranje kao i da se onima koji prihoduju manje od minimalne zarade, smanji poresko opterećenje – ističe Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu NALED-a.

Mesec paušalaca biće prilika da se kroz otvorenu diskusiju pronađu najbolji načini da se premoste slabosti sistema paušalnog oporezivanja i dođe do rešenja kojim će biti zadovoljne sve strane (preduzetnici, zaposleni i država) i koji će uvažiti specifičnosti različitih delatnosti, ističe NALED u svom saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.