NavMenu

Đala konačno živnula - U banatskom pograničnom selu uređen centar, obnavlja se škola

Izvor: RTV Ponedeljak, 30.07.2018. 13:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
U malom pograničnom selu Đala, na severu Banata, blizu Mađarske, uređen je centar sela, obnavlja se osnovna škola, a izgrađena je i atmosferska kanalizacija. Jedan od prioriteta novokneževačke opštine jeste upravo uređenje seoskih sredina, pogotovo onih koja imaju velike pogodnosti usled blizine graničnog prelaza.

Selo Đala nekada je imalo 3.500 stanovnika, ljudi su se bavili poljoprivredom, bilo je nekoliko kafana i dućana, a lepo se i zarađivalo. Danas, 40 godina kasnije, bircuza nema, samo neka prodavnica, škola sa 12 učenika i ukupno jedva 600 duša. Međutim, selo je ovog leta živnulo. Kompletno je uređen centar, popločane su staze, obnavlja se škola, a postavljena je i atmosferska kanalizacija.

- Ovo nam zaista mnogo znači, jer smo svesni da živimo u maloj sredini, vrlo smo zahvalni opštini koja nam je ovo omogućila i mogu da kažem da su povratne informacije pozitivne, građani su prepoznali naš rad, imamo njihovu podršku i mislim da je to veoma bitno - kaže Slađana Marić, predsednica Mesne zajednice Đala.

Prioritet novokneževačke opštine jeste oživljavanje i uređenje seoskih sredina. Veliku prednost imaju meštani Đale, pogotovo zbog posedovanja graničnog prelaza sa Mađarskom i to je beneficija koju bi trebalo iskoristiti.

- Ukoliko bi se prelaz otvorio na 24 sata, mislim da imamo velike šanse da se razvijemo. Naravno, treba dobra volja opštine, svih mesnih zajednica i šanse su nam tada velike - dodaje ona.


Kako bi se veliki problem u seoskim sredinama donekle rešio ili zaustavio, a tiče se konstantnog pada broja stanovnika, ulaganja moraju da budu ravnomerna i znatno veća. Za radove u Đali izdvojeno je 12 miliona dinara.

- Mislim da bi neko ko prvi put ulazi u Srbiju trebalo da vidi lepo mesto, uređeno i da na taj način ostavimo lep prvi utisak putnicima o našoj zemlji i o našim pograničnim selima - kaže Radovan Uverić, predsednik opštine Novi Kneževac.

Radovi ove sezone nisu planirani samo u Đali, već će i meštani obližnjeg Banatskog Aranđelova uskoro dobiti kompletno uređenu osnovnu školu, rekonstruisanu od poda do krova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.