NavMenu

Ministarstvo privrede sprema privatizaciju još devet preduzeća

Izvor: RTS Nedelja, 29.07.2018. 20:53
Komentari
Podeli
(Foto: beeboys/shutterstock.com)
U toku su tenderi za privatizaciju šest preduzeća među kojima su i strateška, poput RTB Bora za koji se traži partner koji će investirati 350 mil USD. U Ministarstvu privrede potvrdili su RTS-u da pripremaju javne pozive za još devet preduzeća koje će oglasiti u narednom periodu.

Za samo deset dana od raspisivanja javnog poziva za tendersku dokumentaciju za borski RTB interesovalo se sedam investitora – pet ju je već otkupilo, a dva su podnela zahtev. Kinezi ne kriju da žele strateško parterstvo sa borskim gigantom.

- Zijin Mining iz provincije Fuđen, je jedna od najuspešnijih kompanija u toj oblasti u našoj zemlji, ima i svoju fabriku i predstavništvo u drugim zemljama - naveo je ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić tu kinesku kompaniju vidi kao najozbiljnijeg partnera. I ostali su ozbiljni, ali pitanje je njihove računice, rekao je Savić.

- Iza kompanija iz tržišne privrede ne stoji država, dok iza velikih kineskih kompanija uvek stoji država, tako da kažemo da su njihove manevarske mogućnosti znatno veće i oni mogu da posluju na duži rok čak i ako ne beleže značajan profit - objasnio je Savić.

Radi se i na rešavanju statusa i tri fabrike "petrohemijskog kopleksa" - Azotara ide u stečaj pa u prođu, za kikindsku MSK u toku je drugi krug privatizacionog javnog poziva, a za Petrohemiju tender se sprema.

- Napravili smo odlične rezultate kada je Petrohemija u pitanju, ona danas posluje pozitivno, kada je MSK u pitanju, oni rade stabilno, ne generišu više gubitke. Kada je Azotara u pitanju, situacija je izuzetno teška – ogromna dugovanja - rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U najavi je i skori tender za privatizaciju PKB-a, a sledeće godine i Komercijalne banke. Inače, u Ministrastvu privrede kažu da im je od 560 problematičnih preduzeća, koliko ih je 2014. bilo na listi za privatizaciju, ostalo da reše još 104.

- Ubrzano radimo na rešavanju nasleđenih problema u oblasti privatizacije. Objavićemo javne pozive i za privatizaciju svih ostalih preduzeća ukoliko se za to steknu uslovi, uzimajući u obzir specifičnosti svakog privrednog društva - navode u Ministarstvu privrede.

Urednica Biznis magazina Radojka Nikolić ukazuje da mora da se posluje po tržišnim principima – ta preduzeća moraju da budu profitabilna.

- Ukoliko nisu profitabilna, moraju ili da idu u stečaj ili moraju da nađu kupca koji će umeti od njih da napravi profitabilna, dobra, tržišno orijentisana preduzeća koja ostvaruju prihode - istakla je Nikolićeva.

Iznalaženje dugoročno-održivih rešenja za ta preduzeća, jeste i suština novog savetodavnog aranžmana Vlade s Međunarodnim monetarnim fondom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.