NavMenu

Uskoro 100 puta brži internet na pametnim telefonima

Izvor: Nezavisne novine Nedelja, 29.07.2018. 19:47
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Mobilne mreže pete generacije podržavaju 100 puta brže preuzimanje podataka, što znači da bi korisnicima mogle da isporuče film u punoj HD rezoluciji za samo nekoliko sekundi.

Jedan od najvećih izazova 5G tehnologije je eliminisanje ometanja signala. Da bi se ometali mikrotalasi neophodni za 5G dovoljno samo da neko prošeta između odašiljača i prijemnika.

Proizvođač čipova Qualcomm je predstavio potpuno integrisane 5G NR i sub-6 GHz RF module za pametne telefone i druge mobilne uređaje, za koje tvrde da su prvi te vrste na svetu.

Reč je o modulu antena za mikrotalase QTM052 i radiofrekventivnom modulu QPM56xx sub-6 GHz, koji su kompatibilni sa već najavljenim modemom Snapdragon X50 5G.

Najveći proizvođači pametnih telefona, kao što su Samsung, LG, Sony, HTC i Xiaomi, već su najavili da će sarađivati sa Qualcommom i obećali da će prve uređaje sa ugrađenim modemom X50 isporučiti tokom prve polovine sledeće godine. Ti uređaji će najverovatnije koristiti pomenutu novu antenu i RF module.

U jedan telefon mogu da budu ugrađena do četiri modula, od kojih je svaki ne veći od vrha prsta. Integrisani 5G NR primopredajnik i druge komponente, zajedno sa modemom X50, pomažu anteni u "potrazi" za mikrotalasima.

Iz Qualcomma navode da su prve uzorke već poslali partnerima, kao i da će zajedno sa njima pokušati da pronađu najbolje rešenje kako bi se smanjilo ometanje signala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.