NavMenu

Jarbol sa zastavom Srbije na Ušću gradiće strane firme?

Izvor: N1 Nedelja, 29.07.2018. 13:24
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
I dok Srbija čeka svoj nacionalni jarbol, domaći graditelji se pitaju - ko će imati privilegiju da ga podigne. Po svemu sudeći, taj posao će pripasti stranim, specijalizovanim kompanijama.

- Činjenica je da takve jarbole ne proizvode domaće firme, navodno postoji svega četiri ili pet firmi u svetu, iz Rusije, Sjedinjenih Država, Dubaija, ne znam iz kojih još zemalja i onda će se naravno konkurisati, pretpostavljam da će većina njih konkurisati, ali naprosto postoje neke stvari za koje ne možete da dobijete domaćeg izvođača - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Monopol nad izgradnjom najvećih jarbola drže strane firme, koje se i u svetu broje na prste jedne ruke, među njima američki Trident Suport i turski Enti inženjering.

Plan da se izvođači radova traže van granica Srbije, jedan deo struke odobrava, kažu zato što nijedna domaća firma trenutno nije tehnološki opremljena za izradu takve vrste objekata.

- U proizvodnji čeličnih konstrukcija trenutno u Srbiji postoje delovi koji bi mogli da pomognu da se tako nešto izvrši, ali kao kompletnost objekta sam sto posto siguran da u, verovatno vrlo kratkom roku, koji će se zadati od strane naručioca, to nije moguće, a i kvalitet će biti jako diskutabilan - ocenio je inženjer konsultant Dragan Damjanović.

To što nijedna srpska firma nije imala priliku da gradi jarbole više od sto metara, ne znači da treba otpisati domaće graditeljske sposobnosti, naročito ne one čiji se potpis zove Avalski toranj.

- Po meni, naša preduzeća mogu da urade. Naravno, mogu i inostrana, stvar je volje investitora da li će da napravi domaći konkurs samo ili će to biti inostrani konkurs, takođe - kaže Aleksandar Bojović iz firme Del Ing doo.

"Naš je veći od vašeg" - poručivala je Severna Koreja Južnoj i iste godine - 1980. izgradila za 70 metara duži jarbol. Danas su obe Koreje daleko ispod Saudijske Arabije, Tadžikistana i Azerbejdžana.... Na listi najviših našao se i jedan američki, koji je finansirala osiguravajuća kuća Akviti. Upravo će njemu parirati srpski. Jednako visok, čija gradnja bi trebalo uskoro da počne.

A gradiće se na ušću Save i Dunava. Pre godinu dana, za vreme mandata gradonačelnika Siniše Malog srpski jarboli, jedan veliki i trideset malih, bili su procenjeni na 360 miliona dinara. Godinu dana kasnije, promenio se gradonačelnik, promenila se i cena - skočila je na 406 miliona.

- Zato što je sada odvojeno, odvojeno je u dve godine. Jedne godine znači, ove godine kad će da se plati projektovanje, a sledeće godine će se raditi i izrada jarbola - objasnio je Goran Vesić.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, projekat izgradnje jarbola biće donacija firme Energoprojekt. Tim pre čudi, kako je cena 30 malih i jednog velikog jarbola skočila baš zbog te stavke - projektovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.