NavMenu

U Banatu grade vetroparkove vredne skoro milijardu evra - Investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije

Izvor: Novosti Nedelja, 29.07.2018. 13:06
Komentari
Podeli
U Banatu, gde vetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dve do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vetrogeneratora, iz kojih će se "zelenom energijom" snabdevati oko 200.000 domaćinstava. Vrednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji.

Vetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su posle opsežnih merenja, započetih pre deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS pre dve godine, kada je italijanska Fintel energija pustila u rad dve turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vetropark Košava, sa 20 turbina, čija je vrednost 120 mil EUR.

- Predviđeno je da Košava počne s radom do kraja iduće godine. Posle toga ćemo u nastavku podići još 19 turbina, jer želimo što više da iskoristimo potencijal vetra koji Srbija ima - kaže Ticijano Đovaneti, izvršni direktor Fintel energije, inače pionira u tom poslu u našoj zemlji.

Osim što će država, zahvaljujući tim investicijama, ispuniti obavezu da do 2020. proizvodi 27% struje iz obnovljivih izvora, višestruku korist od izgradnje vetroparkova imaće i lokalne samouprave i vlasnici parcela na kojima će biti podignute turbine. Samo je u nerazvijenoj opštini Alibunar, u čijem će ataru biti izgrađeno najviše vetrogeneratora (88), potpisano više od stotinu ugovora o višegodišnjem zakupu zemljišta.

- Hektar poljoprivrednog zemljišta se u Alibunaru izdaje po ceni od oko 300 EUR godišnje, a stranci su za četvrtinu hektara plaćali 1.500 EUR, s tim što vlasnici mogu da koriste ostatak oranice - objašnjava Predrag Belić, bivši predsednik opštine, koji je od početka bio uključen u te poslove.

Zahvaljujući tome, u tu opštinu je "ušlo" oko 3,5 mil EUR, a dodatni prihodi se očekuju dobijanjem dela ukupnog godišnjeg profita vetroelektrana. Slično je i u ostalim opšinama.

U Alibunaru od lane rade četiri turbine koje je belgijska firma Elicio podigla tik uz međunarodni put Beograd - Vršac - Temišvar. Za septembar je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitora. Uskoro bi i belgijsko-holandska kompanija WindVisioN trebalo da počne podizanje 58 turbina, a Balkan elektric pet. U susednoj opštini Kovin, Arapi uveliko dižu vetropark Čibuk 1, sa predviđenih 57 turbina koje će koštati 290 mi EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.