Izvor: eKapija | Subota, 28.07.2018.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Medinvest uskoro počinje proizvodnju čarapa u Medveđi - Već ugovoren izvoz vredan 8 mil EUR

(Foto: Ursa Major/shutterstock.com)
Preduzeće za proizvodnju čarapa Medinvest iz Medveđe počeće proizvodnju uskoro, piše Jugmedia. U prvoj polovini avgusta vršiće se prijem radnika , a u narednih šest meseci rukovodstvo fabrike, u ovoj višenacionalnoj opštini na jugu Srbije, nastaviće sa prijemom radnika i iz male varoši plasiraće robu na tržišta Evrope i južne Amerike.

Medinvest je, naime, kupio ruiniranu zgradu nekadašnjeg Niteksa od oko 3000 m2 u industriskoj zoni Medveđe, a njena rekonstrukcija se privodi kraju. Inače, to je prva investicija u oblasti industrijske proizvodnje u poslednjih pola veka, a prva fabrika u kojoj će se čuti rad mašina posle 20 godina.

Prostrana proizvodna hala od oko 1000 kvadrata je kompletno renovirana, sa novim prozorima, novim parketom, ofarbanim gusanim radijatorima, a i ovde je, kao u celoj fabrici, ugrađeno led osvetljenje, dok je na spratu instaliran rek orman koji će internetom pokrivati ceo prostor. Bivša menza se takođe rekonstruiše i u njoj će biti izložbeni prostor na površini od 100 kvadrata, dok će u drugoj, manjoj proizvodnoj hali biti obučavani radnici. Tu su i dva magacina, izlazni i ulazni, brojne kancelarije koje se takođe uređuju, kao i toaleti. Stigle su i mašine iz Italije marke San Giacomo.

Na čelu svih poslova stoji Mela Holding Group, čiji je predsednik upravnog odbora Muharem Salihu.

- Uvezli smo 110 mašina, a u planu je da se instalira još 140, kako bi se komlpetirao projekat od 250 proizvodnih mašina. Ove mašine su poslednja reč tehnike. Par čarapa proizvedu za 2 minuta i namenjene su 24-časovnom radu - kaže Salihu.

Izvoz u vrednosti od 8 mil EUR za narednu godinu već je ugovoren, te da je nedavno raspisan konkurs za prijem radnika, koji traje do 10. avgusta. Interesovanje je veliko. Kompanija je angažovala konsalting agenciju Adecco, koja će vršiti selekciju radnika i do sada se prijavilo preko 100 kandidata, sa teritorija Medveđe, Sijarinske Banje, Lebana i Leskovca

- U proizvodnju ne možemo da krenemo bez minimum 50 radnika. Radna snaga će se obučavati ovde, a ne van zemlje, i primaće se sukcesivno. Za tri meseca planiramo da formiramo kompletnu jednu smenu, a kasnije nam trebaju još dva meseca da imamo sve tri smene. Sve to zahteva 500 radnika. Već od septembra planiramo da izvozimo prve ugovorene, sitnije količine - kaže Salihu.

U Medinvestu će se, inače, u početku proizvoditi sve vrste muških čarapa, potom i dečje, da bi se kasnije prešlo na proizvodnju i ženskih čarapa.

- Naš proizvodni program u početku neće sadržati hulahopke, već sokne i dokolenice od pamuka, vune, tehničkog prediva, kako sportske tako i one za svakodnevnu upotrebu. Mašinski park poslednje generacije za proizvode visokog kvaliteta i osnovne mašine za bazičnu proizvodnju biće postavljeni u fabrici prema savremenim kriterijumima instaliranja, pri čemu se pažnja usmerava na dobrobit radnika i brigu o njima- objašnjava Salihu.

Proizvodi će se peglati na prirodan način, uz pomoć pare i pakovati u ambalažu nabavljenu u Srbiji.

Put od centra Medveđe do fabrike je oronuo, što pored, sada već i spolja sređenog terena, ostavlja loš utisak. Salihu kaže da je voljan da finasira novi sloj asfalta, ali za tako nesto je potrebno da dobije saglasnost od nadleznih institucija, prenosi Jugmedia.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.