Izvor: Novosti | Subota, 28.07.2018.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dipos od 2014. u budžet uplatio 390 miliona dinara

(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com )
U protekle četiri godine, preduzeće za iznajmljivanje državnih nepokretnosti Dipos uplatilo je u budžet Srbije 390 miliona dinara, a procenat naplate u prvom kvartalu ove godine povećan je na 94%.

Direktor Diposa Đoko Krivokapić podseća da je naplata od iznajmljivanja nekretanina pre četiri godine iznosila oko 50%.

- Oko 420 državnih vila i stanova koristili su ljudi različitih struktura. Među njima je bilo i sumnjivog sveta, čak i profesionalnih prevaranata, koji su po deset godina koristili vile na Dedinju, a da nisu platili ni dinar zakupa. Da stvar bude još gora, nisu plaćali ni vodu, struju, račune Infostana - kaže Krivokapić za Novosti.

Objašnjava da je pre četiri godine napravljen presek u dotadašnjem načinu vođenja Diposa.

- Napravili smo presek i započeli raščišćavanje ugovora. Pozvali dužnike da izmire svoje obaveze, a ko nije hteo, započeli smo utuženja sa pravnicima i advokatima. Da li zbog toga što su bili naviknuti na prethodne rukovodioce, neki su pokušali raznim vrstama pritiska da izvrdaju, bilo je i neprijatnih poruka. Ali nisu uspeli - kaže Krivokapić.

Već 2014. godine, podseća, naplata je porasla na 65,57%.

- Sledeće godine je skočila na 87,9%, pa 90,9% 2016, da bi u 2017. godini dostigla 90,2%. Koliko smo bili u pravu, govori i statistika. Od 99 postupaka, čak 92% je rešeno u našu korist - navodi direktor Diposa.

Na pitanje ko sada ne izmiruje redovno svoje obaveze, kaže da kasne domaća pravna i fizička lica i mali broj diplomatsko-konzularnih predstavništava zemalja koje imaju unutrašnje probleme.

U ovom trenutku, navodi, Dipos ima listu čekanja od 15 klijenata koji bi da iznajme vilu, a to preduzeće planira da opremi nekretnine kojima upravlja po svetskim standardima.

Dipos je državno preduzeće koje postoji od 1962. godine, a 64,42% zakupaca čine diplomate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.