Izvor: eKapija/Tanjug | Petak, 27.07.2018.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Addiko banka prognozira rast BDP-a Srbije 4%

Bruto domaći proizvod Srbije će u 2018. godini ubrzati na 4% zahvaljujući boljoj investicionoj klimi, uspešnijoj poljoprivrednoj sezoni i boljim prognozama u odnosu na prvobitna očekivanja za prvu polovinu godine, procene su Addiko banke.

Na bržu privrednu ekspanziju, podsticajno će delovati rast potrošnje, direktne strane investicije i izgradnja puteva, smatraju analitičari Odeljenja ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Kako navode u publikaciji "Kvartalni vodič kroz finansijske i tržišne trendove", daljem rastu potrošnje doprineće povećanje stope zaposlenosti i porast plata, snažnije potrošačko kreditiranje, kao i veća budžetska potrošnja. Kada je reč o inflaciji, očekuju da će ona do jeseni dostići 2%, na temelju jačanja tržišta rada, većih cena robe široke potrošnje i snažnije domaće tražnje, koja je podržana fiskalnom ekspanzijom i razvojem privatnog sektora, ali da će stopa prosečne inflacije u 2018. godini biti niža da će iznositi 1,8%.

- Iako je rast evrozone usporio, ambijent ostaje podsticajan, pa uz povećanje tržišnog udela srpskih izvoznika i jači izvoz poljoprivrede, prognoze ukazuju na dvocifreni 10% godišnji rast izvoza robe u drugoj polovini 2018, kao i u 2019. - navodi se u publikaciji.

Ova bankarska grupa procenjuje da će dalji porast investicione tražnje, uvoza robe široke potrošnje i viših cena robe, dovesti do umerenog trgovinskog deficita u ovoj godini od približno 11% BDP-a, ali da će rekordne doznake stranih radnika i smanjenje investicionog deficita donekle umanjiti deficit platnog bilansa na 5,5% BDP-a.

Takođe prognoziraju da će, s obzirom na neizvestan spoljašnji uticaj, ublaženu baznu inflaciju u Srbiji i predvidivu normalizaciju monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke, prvo povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije doći tek u prvom kvartalu 2020. godine (za 25 bazičnih poena).

Zahvaljujući stalnom porastu prihoda od poreza, u prvom polugodištu tekuće godine je zadržana fiskalna disciplina posle visokog budžetskog suficita od 1,2% BDP-a u 2017, konstatuje se u izveštaju. Ipak, analitičari Addiko banke procenjuju da će se budžetski suficit spustiti na 0,5% BDP-a u 2018. godini usled ubrzanja rasta kapitalnih izdataka i povećanja plata i penzija.

Kada je reč o kreditnoj aktivnosti banaka u Srbiji, očekuju da će ona u ovoj godini zabeležiti rast od 8%.

- Zahvaljujući čvrstoj fiskalnoj konsolidaciji, snažnijem rastu BDP-a, održivom primarnom višku i jačem dinaru, očekuje se dalje smanjenje javnog duga prema nivou od 57,5% BDP-a, što otvara put za jačanje rejtinga zemlje - zaključuje se u publikaciji Addiko banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.