Izvor: Tanjug | Nedelja, 29.07.2018.| 21:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiju od početka 2018. doplovilo 70.000 turista - U porastu i teretni saobraćaj na rekama

Srbiju je u prvih šest meseci ove godine sa reka posetilo oko 70.000 turista, što je za 38% više nego u istom periodu prethodne godine, saopštila je u petak (27. jula 2018. godine), Agencija za upravljanje lukama.

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. jula pristalo je 518 kruzera, odnosno 31% više u poređenju sa početkom prošlogodišnje nautičke sezone.

Najviše pristajanja kruzera od početka sezone do 1. jula zabeleženo je u Beogradu (272), zatim u Novom Sadu (154) i u Donjem Milanovcu (58), dok je na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je počelo da radi u aprilu 2018, do danas pristao 21 kruzer.

Registrovan je i značajan porast teretnog saobraćaja na rekama. Do 1. jula pretovareno je 5,5 miliona tona robe, odnosno 1,1 milion tona više nego u istom periodu prethodne godine, što predstavlja povećanje od 26%.

Najčešće pretovarani tereti, koji su u ovoj godini imali i najznačajnije povećanje, jesu šljunak, pesak i kameni agregati, dok su rude na drugom mestu, a slede rasuti i generalni tereti.

Na osnovu stalnog trenda rasta teretnog i putničkog saobraćajam Agencija predviđa da će do kraja godine u srpskim lukama biti pretovareno rekordnih 12 miliona tona tereta, dok se na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1.100 pristajanja kruzera.

Rad Agencije će, uz podršku resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u narednom periodu biti usmeren ka investicijama u lučku infarstrukturu, kao i ka otvaranju novih međunarodnih pristaništa na Dunavu sa akcentom na razvoju domaćeg linijskog saobraćaja.

Očekuje se da će sledeće godine biti otvorena dva nova međunarodna putnička pristaništa za kruzere na Dunavu, u Sremskim Karlovcima i u Zemunu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.