NavMenu

Pristanište za male brodove na Tisi kraj Bečeja do kraja jula 2019. godine - Uskoro tender

Izvor: Dnevnik Petak, 27.07.2018. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: dragi52/shutterstock.com)
Zahvaljujući IPA projektu koji je opština Bečej potpisala u partnerstvu sa opštinama Alđa i Čongrad u Mađarskoj, do 31. jula iduće godine trebalo bi da se završi izgradnja pristaništa za male brodove na Tisi kraj Bečeja.

Vrednost IPA projekta je 500.000 EUR, a investicije u Bečeju 172.000 EUR.

- Realizacijom ovog projekta stvara se osnov za razvoj vodenog, posebno nautičkog turizma na Tisi, koja je od pre dve godine ponovo međunarodno plovna. Bečej će na taj način postati interesantna destinacija za nautičare, ali i za druge turiste koji perferiraju vodeni saobraćaj - kaže Eržebet Kinka, zamenica predsednika bečejske Skupštine opštine.

Da bi se projekat u Bečeju realizovao, opština se kreditno zadužila za 18 miliona dinara. Ali, kada se projekat završi i budu pravdani iznosi, donator u opštinsku kasu vraća 85%. Praktično, bečejsku opštinu bi izgradnja pristaništa za male brodove, popularne Male marine, koštala samo 2,7 miliona dinara. Za skroman iznos, dobija se višestruko važan objekat.

Reč je o plutajućem objektu površine oko 230 kvadrata, koji će biti priključen na električnu mrežu, vodovod i kanalizaciju, sa kontejnerom koji sadrži kancelariju pristaništa, sanitarni čvor i čajnu kuhinju. Objekat će biti povezan sa obalom prilaznim mostom, a s nizvodne strane molom dužine 96 metara. Naravno, sve će biti obeleženo pratećom turističkom signalizacijom. Kapacitit pristaništa je dvadesetak manjih plovila.


- Svakog dana se očekuje pokretanje postupka javne nabavke, a to znači da bi tokom jeseni mogli da se obave radovi koji su vezani za infrastrukturu, a sam objekat mogao bi da bude postavljen do kraja tekuće godine. U narednih godinu dana koliko je preostalo za IPA projekat u sva tri mesta, iskoristiće se i za uređenje pristupnog prostora i pripremanje programa za svečano otvaranje Male marine - zaključuje Eržebet Kinka.

Odavno Bečej vapi za ovakvim objektom, a Mala marina se uklapa u koncepciju razvoja turizma naše najveće potiske opštine, jer podiže turističe resurse.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.