Izvor: Sputnik | Četvrtak, 26.07.2018.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osnovana prva složena zadruga u Srbiji

Ilustracija
Srbija, koja do juče nije mogla da nabroji ni nekoliko čestitih zemljoradničkih zadruga, ovih dana je dobila prvu "složenu zadrugu", piše Sputnjik. Osnovana u Arilju, udruživanjem pet regionalnih zadruga, baviće se prikupljanjem i skladištenjem voća, njegovom preradom, ali i plasmanom proizvoda direktno na tržište. Bez posrednika.

Osnivačka skupština prve složene zadruge u Srbiji održana je 19. jula, očekuje se da za koji dan bude upisana u Agenciji za privredne registre (APR) i za mesec dana bi trebalo da bude razrađena cela priča, kaže jedan od glavnih inicijatora njenog osnivanja Božo Joković, direktor i osnivač ariljske zadruge Agro eko voće.

Joković je bio uporan i u osnivanju složene zadruge, pogotovo s obzirom na sve što se dešavalo sa malinom, ariljskim i srpskim brendom.

- Platili smo ceh za sve, da se uče na našim greškama - kaže Joković za Sputnjik i objašnjava da je najveći značaj složenih zadruga upravo izlazak na tržište u kontinuitetu, kvalitetu i količini i direktan nastup na tržištu. Dakle, bez posrednika.

Prva srpska složena zadruga je, kako napominje, okrenuta isključivo voćarstvu i u njoj će biti zastupljena različita voćarska proizvodnja.

- Pet regiona je tu vezano i pet različitih zadruga. Dakle jedna kompletna, maltene nacionalna voćarska priča, koja se ne odnosi samo na malinu. Baziraćemo se i na višnju, i na šljivu, i na ostale vrste voća - kaže sagovornik Sputnjika, koji napominje da će javnost o tehničkim detaljima složene zadruge biti upoznata kada ona bude upisana u APR.

Na pitanje da li nova zadruga podrazumeva i prerađivačke kapacitete, on odgovara potvrdno i napominje da oni već postoje.

- Već imamo skladištenje voća, kao i prerađivački kapacitet u Arilju koji ćemo još da dopunimo, proširimo i još malo da modifikujemo. Za mesec dana ćemo imati razrađenu celu priču - ističe Joković.

Mogućnost osnivanja složenih zadruga, što praktično podrazumeva skladištenje, industrijsku preradu, izvoz, zadružnu samokontrolu i to ne samo finansijskog poslovanja, već i celokupne aktivnosti, zadruge koje zajednički proizvode i plasiraju na domaćem i svetskom tržištu, predviđena je Zakonom o zadrugama.

Trogodišnja akcija Vlade Srbije 500 zadruga u 500 sela koja je započeta prošle godine probudila je interesovanje potencijalnih zadrugara, a novinu, kakva je osnivanje složenih zadruga, najavio je krajem januara ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

Prema rečima člana Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za selo Branislava Gulana, koji je aktivno uključen u akciju povratka zadrugarstvu, plan za ovu godinu je da budu formirane do tri složene zadruge. On u razgovoru za Sputnjik posebno ističe da složena zadruga može da računa na pomoć od pola miliona evra bespovratnih sredstava.

Gulan podseća da je ove godine za sve zadruge opredeljeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više nego prošle godine. Ta sredstva će dobiti ukupno 70 zadruga. One stare, kojima treba vratiti život, pa tako i selima koja se na njih naslanjaju, dobijaju po 150.000 EUR bespovratnih sredstava, novoizgrađene po 60.000 EUR, a složene zadruge po 500.000 EUR. Za trogodišnji projekat revitalizacije zadruga država je, kako napominje, izdvojila ukupno 25 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.