Izvor: Novosti | Petak, 20.02.2009.| 09:01

Hala 1 Beogradskog sajma, odlukom Vlade Srbije, postala zaštićeno kulturno dobro

Beogradski sajam

Hala 1 Beogradskog sajma je u četvrtak (19. februar 2009. godine) odlukom Vlade Srbije dobila status spomenika kulture. Posle "neuspešnog" prvog predloga Gradskog zavoda za zaštitu spomenika u januaru, odustalo se od namere da ceo kompleks bude zaštićen, a mere očuvanja su ublažene. Osim kupola koje natkrivljuju najveću halu ovog prestoničkog zdanja, na nekoj od sledećih sednica Vlade, atribut zaštićenog bi mogle poneti i hale 2 i 3.

Prema odluci o novom statusu dozvoljene su intervencije kojima se ne bi narušio integritet i način korišćenja hale, kako je objasnila državna sekretarka Ministarstva kulture Nadica Momirov.

- U odluci su sadržane mere koje dozvoljavaju uvođenje komplementarnih i pratećih sadržaja u postojeći objekat uz unapređenje sajamske funkcije kao primarne - dodala je Momirova.

- Takođe, odobrava se i opremanje hale najsavremenijim instalacijama i komunikacionim sistemima.

Odluka Vlade je, kako smatra direktor preduzeća Beogradski sajam Anđelko Trpković, rezulatat dogovora svih uključenih strana. Zajedničkom "akcijom" ove firme, ministarstava trgovine i ekonomije, Agencije za privatizaciju i Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika došli su, na kraju, do saglasnosti.

Pri pokušaju da se kompleks Begradskog sajma zaštiti početkom godine, nisu se složile sve strane.

- Za spomenike kulture biće utvrđene i Hala 2 i 3 kada se pripremi sva dokumentacija - kaže direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović - Lončarski.

- Na ovom velikom prostoru je mnogo objekata, a među njima i neki koji ne treba da ponesu status zaštićenih. Verovatno će i potencijalnim kupcima biti jasnije kada hale budu pojedinačno utvrđene za spomenike, a parcele prezizno razdvojene.

Novo zaštićeno kulturno dobro - Hala 1 kružnog je oblika, pokrivena kupolom raspona 109 metara, što je do sada najveća kupola na svetu izvedena od prenapregnutog betona. Maksimalna visina u temenu hale je 30,78 m. Njena ukupna površina je 21.280 m2, od čega je 10.030 obuhvata izložbeni prostor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.