NavMenu

Hala 1 Beogradskog sajma, odlukom Vlade Srbije, postala zaštićeno kulturno dobro

Izvor: Novosti Petak, 20.02.2009. 09:01
Komentari
Podeli

Beogradski sajamBeogradski sajam

Hala 1 Beogradskog sajma je u četvrtak (19. februar 2009. godine) odlukom Vlade Srbije dobila status spomenika kulture. Posle "neuspešnog" prvog predloga Gradskog zavoda za zaštitu spomenika u januaru, odustalo se od namere da ceo kompleks bude zaštićen, a mere očuvanja su ublažene. Osim kupola koje natkrivljuju najveću halu ovog prestoničkog zdanja, na nekoj od sledećih sednica Vlade, atribut zaštićenog bi mogle poneti i hale 2 i 3.

Prema odluci o novom statusu dozvoljene su intervencije kojima se ne bi narušio integritet i način korišćenja hale, kako je objasnila državna sekretarka Ministarstva kulture Nadica Momirov.

- U odluci su sadržane mere koje dozvoljavaju uvođenje komplementarnih i pratećih sadržaja u postojeći objekat uz unapređenje sajamske funkcije kao primarne - dodala je Momirova.

- Takođe, odobrava se i opremanje hale najsavremenijim instalacijama i komunikacionim sistemima.

Odluka Vlade je, kako smatra direktor preduzeća Beogradski sajam Anđelko Trpković, rezulatat dogovora svih uključenih strana. Zajedničkom "akcijom" ove firme, ministarstava trgovine i ekonomije, Agencije za privatizaciju i Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika došli su, na kraju, do saglasnosti.

Pri pokušaju da se kompleks Begradskog sajma zaštiti početkom godine, nisu se složile sve strane.

- Za spomenike kulture biće utvrđene i Hala 2 i 3 kada se pripremi sva dokumentacija - kaže direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović - Lončarski.

- Na ovom velikom prostoru je mnogo objekata, a među njima i neki koji ne treba da ponesu status zaštićenih. Verovatno će i potencijalnim kupcima biti jasnije kada hale budu pojedinačno utvrđene za spomenike, a parcele prezizno razdvojene.

Novo zaštićeno kulturno dobro - Hala 1 kružnog je oblika, pokrivena kupolom raspona 109 metara, što je do sada najveća kupola na svetu izvedena od prenapregnutog betona. Maksimalna visina u temenu hale je 30,78 m. Njena ukupna površina je 21.280 m2, od čega je 10.030 obuhvata izložbeni prostor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.