NavMenu

Srbija otvara 10 novih ambasada?

Izvor: Novosti Sreda, 25.07.2018. 18:07
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Na dnevnom redu Vlade Srbije uskoro bi trebalo da se nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predstavništava u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Već nekoliko meseci u okviru Ministarstva spoljnih poslova analizira se ekonomska i politička opravdanost naših DKP, a prema našim informacijama, pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojećih, državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni potencijali novih tržišta, i ključni - pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za odbranu Kosova.

Procena našeg državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim za nas veoma važnim zemljama, a koje nisu priznale KiM, poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kambodži, nizu afričkih zemalja, kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Vlada je još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada u Zimbabveu. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama.

Postoje i ideje da se pojača naše prisustvo u baltičkim zemljama, jer Srbija nema ambasade u Estoniji, Litvaniji i Letoniji. Bilo je i predloga da se smanji broj naših ambasada u zemljama EU, ali je za sada malo verovatno da će tu biti radikalnijih rezova. Jedna od opcija je da se u skandinavskim zemljama "instalira" jedna ambasada, koja bi pokrivala Dansku, Švedsku i Norvešku, a moguće i Finsku.


Srbija trenutno ima 69 ambasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje "osvežavanje" naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kad je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

U okviru reforme mreže DKP, mogao bi da bude otvoren i konzulat u Los Anđelesu, jer u tom delu SAD poslednjih decenija raste broj naših državljana. Nije isključeno ni da budu zatvoreni neki od konzulata u regionu, kojih trenutno ima šest. Ključ u bravu mogao bi da bude stavljen u ispostave u Mostaru i Rijeci. Biće razmotreno i da li Srbija treba da zadrži čak pet konzulata u Nemačkoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.