NavMenu

Nivo problematičnih kredita smanjen na 7,8% u junu 2018.

Izvor: Beta Sreda, 25.07.2018. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama na kraju juna ove godine smanjen na 7,8%.

Ona je, predstvaljajući izveštaj o monetarnoj politici NBS u 2017. godini, članovima Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekla da očekuje da će krajem jula rezultati u rešavanju problematičnih kredita biti još bolji.

Guvernerka Tabaković je podsetila da je za poslednje tri godine više nego prepolovljeno učešće problematičnih kredita i da je na kraju 2017. ono iznosilo 9,8%.

Prema njenim rečima, smanjene su godišnje kamatne stope na dinarske kredite na 4,75%, što je tri i po puta manje nego u maju 2013.


Jorgovanka Tabaković je dodala da su prepolovljene kamatne stope na kredite indeksinare u EUR.

- NBS je u 2017. ispunila svoje zakonske obaveze. Očuvali smo cenovnu i finansijsku stabilnost, spremno odgovorili na izazove iz međunarodnog okruženja i odgovorno se odnosili prema ciljevima - rekla je ona.

Istakla je i da je očuvana inflatorna stabilnost i da je inflacija u 2017. u proseku iznosila tri odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.