Izvor: eKapija | Sreda, 25.07.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fintel Energija započela prvi IPO na Beogradskoj berzi posle 78 godina

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Danas je na internet stranicama Beogradske berze objavljen Jedinstveni prospekt za javnu ponudu akcija i uključenje na regulisano tržište kompanije Fintel Energija a.d. Beograd, čime je zvanično započet proces inicijalne javne ponude akcija ove kompanije, saopštila je Beogradska berza.

Kako je navedeno, kompanija planira da za unapređenje poslovanja, ovim putem prikupi 27,5 mil EUR, kroz emitovanje 6.500.000 komada običnih akcija nominalne vrednosti 500 RSD po akciji.

Upis i uplata akcija se obavlja u investicionom društvu M&V Investments a.d. Beograd ili određenim ekspoziturama Komercijalne banke, navedenim u Prospektu. Upis akcija će trajati narednih 90 dana, nakon čega se očekuje i njihovo uključenje u trgovanje na Prime Listing Beogradske berze, precizirano je.

- Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane. Po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala. Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u objavljenom prospektu, moći da donesu investicionu odluku. Nadamo se da će sada, kada je u Srbiji zvanično uspostavljen i testiran poslovni ekosistem koji će olakšati prikupljanje kapitala, i drugi privrednici i tržišni akteri prepoznati mogućnosti finansiranja poslovanja putem domaće Berze i značaj finansiranja organskog rasta kompanije na ovaj način - izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

U prospektu, navodi Beogradska berza, moraju biti navede sve neophodne informacije o kompaniji i hartijama od vrednosti koje će kompanija emitovati, a koje će investitorima omogućiti objektivnu procenu svih aspekata poslovanja, kao i potencijala za rast u budućnosti i donošenje kvalifikovane investicione odluke.

Prospekt je zakonom regulisan dokument, odobren od strane Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, na osnovu kojeg se i građanima i profesionalnim investitorima omogućava donošenje odluke o tome da li žele da ulože svoja sredstva i na taj način postanu suvlasnici kompanije i učestvuju u njenim poslovnim aktivnostima i rezultatima. Bilo koja investicija u akcije povezana je sa brojnim rizicima, koji se jasno navode u prospektu, a na investitorima je da procene da li su ti rizici prihvatljivi i u kojoj meri, naglašeno je.

Prvo trgovanje akcijama Fintel energije na domaćoj berzi očekuje se tokom novembra, nakon završetka procesa upisa akcija. Javna ponuda akcija će se smatrati uspešnom ako najmanje 1.500.000 novih akcija bude upisano i uplaćeno, dodaje se u saopštenju.

Ovo je, inače prva ovakva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina.

U kompaniji Fintel Energija naglašavaju da u kupovinu akcija ove kompanije imaju mogućnost da se uključe profesionalni investitori, porodice i privatni investitori.

- Nudimo akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati 500 dinara i naš model je da uključimo što veći broj ljudi. Nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo dalje ulagali u Srbiju. Očekujemo da će vrednost prikupljenog kapitala iznositi 27 miliona evra koje ćemo investirati u naše projekte u Srbiji - rekao je izvršni direktor kompanije Fintel Energija Tiziano Giovannetti i i naglasio da je kompanija Fintel Energija a.d do sada investirala 150 mil EUR u vetroparkove u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE