NavMenu

Od 2019. skuplji hoteli i avio-karte

Izvor: Politika Sreda, 25.07.2018. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Rast cena nafte i ukupni svetski rast doprineće porastu cena avionskih karata, ali i hotelskog smeštaja, što će turisti osetiti već od naredne sezone, piše Politika.

Asocijacija Global Business Travel objavila je juče kako se očekuje da u 2019. godini avionske karte poskupe 2,6% dok bi cene u hotelima mogle da porastu 3,7%. Ova industrija procenjuje da će na nekim tržištima, poput Indije, Novog Zelanda, Norveške, Nemačke i Čilea, poskupljenja biti i drastičnija i da će putnike prevoz avionom do željenih letovališta koštati čak sedam odsto više nego do sada.

Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj (IATA) dalo je nedavno slične prognoze ističući da se posle 2011. prvi put očekuje značajnije poskupljenje avionskih karata.

– Troškovi avio-saobraćaja rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prevoznike da pokušaju da podignu cene ili dodatnu naplatu za gorivo kako bi se održale marže – navodi se u izveštaju koji prenose evropski mediji.

Predviđanja za 2019. sugerišu kako će porast hotelskih cena biti podstaknut povećanom tražnjom za avionskim letovima. Očekuje se da će cene hotelskih soba u SAD i Evropi povećati više od 5%, u Severnoj Americi 2,1%, a da će u Latinskoj Americi pasti 1,3%

Velike hotelske kompanije, nedavno su objavile kako ove godine beleže snažan rast prihoda po raspoloživoj sobi u Aziji i Evropi. Uprkos pozitivnim predviđanjima, 2019. godina ostaje rizična zbog globalne situacije, trgovinskog rata i neizvesnoti u vezi sa bregzitom. Navodi se da američko-kineski trgovinski rat još nije doveo do vidljivog pada potražnje za poslovnim putovanjima, ali da to predstavlja negativni rizik za poslovnu turističku industriju.

Aleksandar Seničić, predsednik Yute ističe da da su ovakve prognoze realne. Do sada, su cene, kako kaže, uglavnom mirovale ali će na turbulncije na tržištu nafte očekivano dovesti do poskupljenja karata pa i hotelskoh smeštaja, zbog veće tražnje.

- Ono što primećujemo je da se kod čarter letova već događaju promene. Zbog visokih cena nafte najveći broj avio-kompanija sada je na gubitku. Taj trend ide u prilog da cne goriva neće padati i to za posledicu ima poskupljenje u tirističkoj industriji - kaže Seničić.

On dodaje i da će već u nastupajućoj zimskoj sezoni cene avio-karata biti skuplje od 2-4%, posebno za deleke destinacije, odnosno duge linije, gde je najveća potrošnja goriva.

Kada je reč o Grčkoj, gde naši građani najčešće odlaze, Seničić ističe da su cene hotelskog smeštaja rasle.

Objašnjava da poslednje dve, tri godine Grčka beleži porast broja turista iz Evrope. Velika tražnja za Grčkom kao destinacijom uslovila je povećanje cena, ali na to su uticale i obavezne takse koje hotelijeri u ovoj zemlji naplaćuju od početka ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.