NavMenu

Lundin nudi 1,4 mlrd USD za nalazište Čukaru Peki kod Bora, kanadskom Nevsunu malo

Izvor: Blic/Tanjug Sreda, 25.07.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)Ilustracija
Švedska rudarska kompanija Lundin ponudila je kanadskom Nevsunu, u čijem se vlasništvu nalaze istražna prava za Čukaru peki kod Bora, jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, 1,4 mlrd USD za kupovinu tog projekta - međutim, menadžment Nevsuna je svojim akcionarima preporučio da ne prihvataju tu ponudu, navodi Blic.

Pre ove ponude, Lundin je, s kanadskom kompanijom Euro sun, ponudio 1,5 mlrd USD za kupovinu istražnih prava projekta Čukaru peki i rudnika cinka Biša u Eritreji, ali je i ta ponuda bila odbijena.

- Posle nekoliko pokušaja da se s menadžmentom Nevsuna dogovorimo o kupovini projekta Čukaru peki koji nisu urodili plodom, rešili smo da damo direktnu ponudu akcionarima ove kanadske kompanije. Smatramo da je naša ponuda fer i očekujemo pozitivan odgovor akcionara Nevsuna - rekao je Pol Koniber, predsednik Lundina.

Piter Kukjelski, predsednik Nevsuna, pozvao je, međutim, akcionare te kompanije da ne prihvate ponudu.

- Nismo dobili nikakvu zvaničnu ponudu Lundina. Osim toga, istraživanjima je ustanovljeno da u gornjoj i donjoj zoni ležišta Čukaru peki ima oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata. Projekat smo razvili, tako da ponuda Lundina ne odgovara stvarnoj vrednosti akcija naše kompanije - rekao je Kukjelski.


On je dodao da će, ako Lundin do 27. jula dostavi zvaničnu ponudu za kupovinu akcija Nevsuna, o tome odlučivati posebni odbor direktora, koji bi, u tom slučaju, imao 105 dana da odgovori na ponudu.

Vrednost ležišta Čukaru peki procenjena je na oko 100 mlrd USD, a kompanija Nevsun je nedavno dobila dozvolu Vlade Srbije da počne izgradnju istražnog niskopa, što se smatra prvim korakom ka otvaranju rudnika.

Lundin ima rudnike bakra, nikla i cinka u Čileu, SAD, Švedskoj i Portugalu. U njihovom vlasništvu je rafinerija za preradu kobalta u Finskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.