Izvor: Beta | Utorak, 24.07.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedimović 1. avgusta u Turskoj pregovara o novim kvotama za izvoz junetine

Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com )
Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović otputovaće 1. avgusta u Tursku da bi pregovarao o dodatnim kvotama za izvoz junetine u tu zemlju, rečeno je danas Beti u tom ministarstvu.

Turska je krajem prošle godine po Sporazumu o slobodnoj trgovini odobrila uvoz iz Srbije 5.000 tona junetine.

U poslednja tri meseca ove godine, od kada se više junetine izvozi u Tursku, cena tog mesa je u Srbiji porasla sa 1,9 EUR po kilogramu žive vage na 2,4 EUR.

Direktor klanice Đurđević koja je, zajedno sa Agro-Papukom vlasnik Industrije mesa Srem-Šid, Đorđe Kuzminac rekao je da su do sada u Tursku isporučili 500 tona junetine.

On je agenciji Beta kazao da na to tržište računaju dugoročnije i da ne može da saopšti cenu po kojoj se izvozi govedina, ali da se i dalje isplati transport u tu zemlju iako je cena mesu skočila i na domaćem tržištu.

- Mislim da cena živih junadi neće još mnogo rasti, sada je blizu maksimuma - rekao je Kuzminac i dodao da se meso otprema bez kostiju u kamionima, a da ga kontrolišu domaći i turski veterinarski inspektori.

Po oceni Kuzminca, izvoz u Tursku će podstaći govedarstvo u Srbiji i da njegova firma planira da sledeće godine poveća broj grla u tovu.

- Sada imamo 1.600 junadi koje pripremamo za klanje, a sledeće godine planiramo da utovimo oko 3.000 komada - rekao je Kuzminac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.