NavMenu

Prva faza izgradnje centralnog prečistača u Novom Sadu najmanje 70 mil EUR

Izvor: Novosti Utorak, 24.07.2018. 14:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
Očekuje se da uskoro bude objavljen tender za izvođača radova na izgradnji Nove glavne crpne stanice u sistemu odvođenja otpadnih voda na području Novog Sada, kako bi, kada taj deo posla bude okončan, moglo da se pristupi gradnji Centralnog prečistača, objekta usklađenog sa najsavremenijim evropskim standardima.

Za lokaciju ovog objekta "konkurisale" su dve lokacije, od kojih je prva na starom Kaćkom putu na bačkoj obali Dunava, i ona na Rokovom potoku koja se nalazi na sremskoj strani reke u potesu Petrovaradina.

Kako je nedavno potvrdio Vladimir Stojković, član Gradskog veća za komunalne poslove, to centralno postrojenje, jedna od najznačajnijih investicija u novosadskom komunalnom sistemu, trebalo bi da se nalazi na lokalitetu Rokov potok, u skladu sa preporukom iz prethodne studije izvodljivosti rađene za taj projekat.

- Ukupna vrednost prve faze izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, projektovana je na 70 mil EUR, ali se očekuje da taj iznos bude i viši - napomenuo je Stojković u raspravi na prošloj sednici Skupštine grade, prilikom razmatranja rebalansa novosadskog budžeta.

On je tada napomenuo da je za početak gradnje jedan od ključnih preduslova izgradnja nove glavne crpne stanice, koja će se nalaziti u blizini novog drumsko-železničkog mosta, nekadašnjeg Žeželjevog, na novosadskoj obali Dunava.

- Za prvu fazu izgradnje u gradskom budžetu planirano je ukupno 860 miliona dinara, odnosno po polovinu tog iznosa ove i iduće godine - objasnio je Stojković.


U okviru tog velikog i važnog projekta neophodno je uraditi i druge prateće kolektore i crpne stanice.

Kapacitet postrojenja

Kako je planirano, izrada neophodne tehničke dokumentacije i drugi pripremni radovi neophodni za start izgradnje CP, trajaće oko dve godine. Predviđeno je da to centralno postrojenje zadovolji potrebe prečišćavanja otpadnih voda naseljenog mesta od 400.000 stanovnika.

Studija izvodljivosti

Izrada prethodne studije izvodljivosti s Generalnim projektom za CP košta 300.000 EUR.

- Novac je obezbeđen iz Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan - kaže Stojković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.