NavMenu

Završen ponton za međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima

Izvor: Dnevnik Utorak, 24.07.2018. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dragi52/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnja pontona za međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima je završena. Konstrukcija duga gotovo 42, a široka 7,35 metara nalazi se u krugu preduzeća za izgradnju brodova i plovnih objekata Brodiko u Šapcu.

Izrada pontonske konstukcijje predstavlja prvu fazu uspostavljanja pristaništa za turističke brodove u Sremskim Karlovcima, za šta je opština prvu sumu od 23 miliona dinara dobila 2015. godine od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa podeljena je u tri faze – objašnjava predsednik opštine Nenad Milenković. - Druga faza je opremanje pontona, što podrazumeva postavljanje gaznih marki, postolja, jarbola, signalnu i opremu za spasavanje, elektro i protivpožarnih instalacija, sisema za pitku vodu i slično, i to je u toku. Zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dobili smo novac i za drugu fazu - 3,4 miliona dinara. Vlada Republike Srbije je uvidela da je naše međunarodno pristanište manje lokalnog, a više državnog i nacionalnog karaktera zato što će Karlovci na taj način biti u direktnoj plovnoj komunikaciji sa 10 evropskih zemalja s obzirom da se nalazimo na međunaronom plovnom koridoru sedam.

Najsloženija faza u izgradnji pristana jeste treća jer je reč o pobijanju šipova i izgradnji čeličnog pristupnog mosta. Ona je i po ceni i komplikovanosti posla najzahtevnija. Procenjuje se da će koštati između 45 i 50 miliona dinara. Tačna suma znaće se nakon izrade izvođačkog projekta.

- U Ministarstvu privrede uspeli smo načelno da dogovorimo finansiranje poslednje faze – kaže Milenković.

- Čekamo potvrdu dogovora s Ministarstvom privrede, a nadam se da će to biti u narednih mesec do dva, i tada ćemo moći da kažemo da imamao zatvorenu finansijsku konstrukciju. U međuvremenu potpisan je ugovor kojim je Republička agencija za upravljanje lukama ovlastila Javno komunalno preduzeće Belilo da obavlja poslove lučkog operatera. Kao lučki operater­ Belilo će biti investitor treće faze gradnje pristaništa.


Milenković napominje da je lokalna samouprava ispunila sve obaveze koje su bile u njenoj nadležnosti kao što su rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola. Opština će iz sopstvenog buyeta finansirati izgradnju pristupnog puta sa 23 miliona dinara. Trebalo bi da taj posao počne polovinom avgusta. Pristupna saobraćajnica imeća kolovoznu traku, pešačku i biciklističku stazu i parking.

Po njegovom mišljenju, realno bi bilo očekivati da pristanište bude gotovo krajem ove ili početkom naredne godine. Predviđeno je da bude 150 metara nizvodno od objekta koji pripada Udruženju sportskih ribolovaca Dunav, jer su tu najbolji uslovi za izgradnju prateće infrastrukture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.