Izvor: eKapija | Utorak, 24.07.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

I podučavanje mađioničarskih trikova donosi zaradu - Sve veći broj kreativnih školica za decu

Ilustracija (Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Letnji predah, raspust ili slobodno vreme vaše dete ne mora provesti za tabletom ili računarom. Iako su igrice i animirani filmovi na YouTube-u omiljena zabava za veliki broj dece, "višak vremena" mogu provesti i korisnije - učeći da slikaju, vajaju, šiju, kuvaju, pa čak i kako se postaje mađioničar.

Na tržištu je sve veći broj privatnih školica koje deci omogućavaju da kroz igru nauče ono što na nastavi nemaju priliku. Najmlađi koji uskoro polaze u školu ili su tek počeli da šaraju svoje bukvare, mogu tako na zabavan način da ispune svoj dan, oprobaju se u različitim aktivnostima, te razviju svoju kreativnost i motoriku.

Ideja je mnogo, pa su pojedinci u ovakvom vidu nastave videli i priliku za biznis.

Beogradska škola Beoart House (BAH) deci nudi mnogobrojne programe kao što su kreativna radionica, radionica crtanja i slikanja, zatim vajanja, dekupaž radionica, ali i radionica magije i maketarstva.

Dušan Gaćić, koji je sa suprugom pokrenuo ovu školicu, kaže za eKapiju da se deca najviše pronalaze u kreativnoj radionici gde mogu da se oprobaju u različitim aktivnostima, budući da je, kako je rekao, "najmlađima zanimljivije da probaju od svega pomalo, kako bi se na kraju pronašli u onom što ih najviše privlači".

Maketarstvo je, ističe, potpuni hit među decom.

- U ovoj radionici dečaci i devojčice ravnomerno učestvuju u izradi maketa. Pravimo makete kućica, kanjona, šumica, ali i ono što deca kažu da bi želela da naprave - objašnjava naš sagovorn, dodajući da se uglavnom koriste osnovni materijali koji se mogu pronaći u svakodnevnom životu, jer to pomaže deci da se kasnije i sama snađu.

U ovoj školi upisuju se deca od 6 do 13 godina, kada prelaze u grupe sa odraslima.

Mališani ovde mogu da se oprobaju i u mađioničarskim trikovima, pa mada se na prvi pogled čini zanimljiva, za školu magije, prema rečima Gaćića, dece i nisu bila toliko zainteresovana.

- Deci magija bude interesantna kad je vide, ali im je naporno da je uče, pa brzo izgube interesovanje - kaže on.

Nutricioniskinja Željka Dragaš Živković pokrenula je dečiju školu kuvanja Life Style, u kojoj ona mogu da seckaju, ljušte, ali i da uz pomoć učitelja termički obrade hranu u rerni.

Ideja je, kaže Dragaš Živković, da se deca uključe u proces kuvanja, kao i da nauče nešto više o zdravoj ishrani.

Zainteresovanost za nju, kako dodaje naša sagovornica, ipak nije velika da bi se nastava izvodila svaki dan, pa kulinarsko znanje najmlađi zasada stiču kroz radionicu koja se održava samo vikendom. Dragaš Živković smatra da je razlog loš tajming, jer su se časovi održavali posle podne, kada deca već imaju neku aktivnost.

(Foto: Kiparh školica arhitekture)
U trci sa kreativnim školama od 1. avgusta naći će se i Kiparh - gde će mališani imati priliku da već od šest godina uče o arhitekturi.

- Deca će slušati prvo kratka predavanja, a onda raditi skicu, na osnovu koje će samostalno praviti makete. Završene modele testiraćemo zajedno, tako što ćemo, na primer, na konstrukciju mosta ređati jabuke da proverimo njegovu stabilnost - objašnjava Sara Petrović iz ove škole koja u Rusiji postoji od 2015. godine.

U Beogradu će probni časovi početi 28. i 29. jula, a moći će da je pohađaju deca do 14 godina.

Osim što roditelji ne brinu šta im rade deca dok njih nema školice poput ove omogućuju najmlađima da kroz igru i druženje usvoje znanje i brže razviju svoju kreativnost i motoriku.

Ipak, kako broj ovakvih, kreativnih školica sve više raste, iako sa dobrom idejom, mnoge zbog konkurentnosti ne nailaze na uspeh. Znanja koja deca tek treba da usvoje ima mnogo, a roditelji se češće opredeljuju za ono što će biti "korisnije" njihovoj deci, poput jezičkih škola. Zato - nije dovoljno samo imati ideju, već je i učiniti poželjnom.

Jovana Simeunović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.