Izvor: RTS | Utorak, 24.07.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Srbija u budžetu ima 450 mil EUR više nego što je planirano

Ministar finansija Siniša Mali (Foto: beograd.rs)
Potvrda MMF-a da će sa Srbijom imati novi aranžman je veoma važna vest i potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata, kao i dokaz da su nam javne finansije konsolidovane, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je za RTS rekao da je aranžman sa MMF-om savetodavnog karaktera što znači da ne podrazumeva nikakva finansijska sredstva, koja Srbiji u ovom trenutku i ne trebaju.

- U prvih šest meseci imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi dinara što je 1,4% našeg BDP-a, a bilo je planirano preko 20 milijardi, što znači da imamo 450 mil EUR više nego što smo planirali. Podsećanja radi 2013. godine deficit u budžetu je bio negativnih 6,6% - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, MMF je to video i sada hoće i na drugi način da nam pomognu da unapredimo ekonomiju.

- Od ovog aranžmana očekujemo tri stvari - jačanje institucija, jačanje konkurentnosti naše privrede, i da visoku stopu rasta, koju smo ostvarili u godinama koje dolaze i ubrzamo i povećamo - rekao je Mali.

On je podsetio na izveštaj Evrostata o stanju u regionu, prema kome je Srbija u boljem položaju ne samo od zemalja u regionu, već i nekih zemalja u EU.

- Imamo suficit u budžetu za pva tri meseca od 0,4% BDP-a, javni dug u BDP-u ispod 60%, Hrvatska ima javni dug u BDP-u 76,2% , Rumunija 98%, Mađarska 74%. To je zvanična statistika EU koja govori da je Srbija potpuno ekonomski stabilna - rekao je Mali.

On je dodao da Srbiju očekuju teški razgovori sa MMF-om o povećanju plata i penzija, ali, s obzirom na rezultate, ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi nekako i odužimo, ali na zdravim osnovama.

- U septembru ćemo znati tačno kada i koliko, ali sa ovakvim rezultatima, Srbija je vodeća zemlja u regiionu - rekao je ministar finansija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.