NavMenu

Promene u FCA ne utiču na poslovanje u Srbiji? - Sindikat u Kragujevcu tvrdi da nema razloga za brigu

Izvor: Tanjug/Politika Utorak, 24.07.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: I.Bezarević / eKapija)
Predsednik Saveza samostalnog sindikata Fiat Chrysler automobili Srbija Zoran Marković ne očekuje da personalna promena izvršnog direktora na čelu kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) promeni osnovne smernice poslovanja, piše današnja Politika.

- Najavljeno je da Fiat Chrysler ostaje u Srbiji, što znači da će novi ugovor biti potpisan i da nema razloga za brigu - rekao je Marković pošto je Majkl Menli zamenio Serđa Markionea na mestu izvršnog direktora globalne kompanije.

Prema Markovićevom mišljenju, Markione je obeležio jednu eru u poslovanju ove kompanije u Kragujevcu. Predsednik sindikata ocenjuje i da fabrika u Kragujevcu trenutno ima veće brige od toga ko upravlja kompanijom na globalnom nivou, a to su uposlenost, broj radnih dana, uslovi rada....

Serđo Markione je pre mesec i po dana objavio petogodišnju poslovnu strategiju kompanije FCA, kojom se predviđa da taj auto-gigant nastavi proizvodnju FIAT-a 500L u Kragujevcu. Politika navodi da se u finansijskom izveštaju FCA vidi se da su poslovni prihodi u 2017. godini pali za više od 20 milijardi dinara, ili oko 170 mil EUR. Kompanija je ipak ostvarila neto dobit od 2,13 milijardi dinara, približno na nivou rezultata iz prethodne godine.


- Koliki će biti iznos državne pomoći za FCA u novom ugovoru sa ovom kompanijom za sada nije poznato. Pogotovo što je prethodni potpisan pre nego što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su strogo definisana pravila za državnu pomoć. U međuvremenu, Srbija je i zakonodavstvo uskladila sa evropskim, pa je pitanje i da li je to i u kom obimu moguće po našem Zakonu o kontroli državne pomoći - piše Politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.