NavMenu

ČADEŽ: Podrška Austrije dualnom obrazovanju i digitalizaciji

Izvor: Tanjug Utorak, 24.07.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Strateško partnerstvo privrednih komora Austrije i Srbije na jačanju kapaciteta srpskog komorskog sistema za podršku kompanijama se nastavlja, a austrijska komora će u narednom periodu posebno podržati aktivnosti na uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije, ali i celog regiona.

To je dogovoreno u ponedeljak (23. jula 2018) u Beču na prvom sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža sa novim predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Mahrerom.

- Projektom dve komore, koji finansira Austrijska razvojna agencija, predviđena je pomoć austrijskih kolega u kreiranju podzakonskih i internih komorskih akata neophodnih da bi se i u Srbiji u potpunosti uspostavio sistem dualnog obrazovanja, kao i na jačanju kapaciteta PKS za sprovođenje zakonskih rešenja - izjavio je Čadež.

Austrijska komora će, napominje, podržati i uvođenje deset novih dualnih obrazovnih profila i uspostavljanje Web platforme sa svim informacijama o dualnom obrazovanju namenjenim kompanijama, školama, učenicima i njihovim roditeljima.

Tako će se već od jeseni, primera radi, trideset učenika Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu po dualnom modelu školovati za novo zanimanje - tehničar logistike i špedicije.

Praksu će obavljati i praktične veštine sticati u kompanijama koje posluju u Srbiji kao što su cargo-partner, Gebruder Weiss, Kuehne+Nagel, Quehenberger, Lagermax, Schenker i DM.

- Web platofma sa jedinstvenom i kompletnom bazom podataka o dualnom obrazovanju, čiji će administrator biti PKS, uz informacije bitne za sve učesnike i monitoring celog procesa, omogućiće kompanijama da elektronski podnose zahteve za zaključivanje i raskid ugovora, uvođenje novih i modernizaciju postojećih obrazovnih profila, kao i prijave za akreditaciju i instruktora za obuku - objašnjava Čadež.

Austrijska iskustva i znanje biće nam, dodaje Čadež, dragocena i velika podrška u digitalizaciji dualnog i razvoju neformalnog obrazovanja, imajući u vidu da je PKS, po uzoru na austrijski WIFI, osnovala svoju Poslovnu akademiju čiji će jedan od razvojnih pravaca biti i online obuke.


Nakon osnivanja Centra za digitalnu transformaciju PKS, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Austrijske privredne komore, nedavno izabrani i obučeni konsultanti u septembru će početi da rade sa srpskim preduzećima na kreiranju njihovih digitalnih mapa odnosno strategija digitalne transformacije.

"Plan je da do kraja ove godine 40 naših malih i srednjih preduzeća dobiju svoj 'digitalni putokaz", najavljuje Čadež.

Uvođenje dualnog obrazovanja radi prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama privrede i digitalna transformacija kompanija, u čemu je Srbija pionir i lider u regionu, prema rečima Čadeža, jedan su od preduslova i za brži rast svih ekonomija Zapadnog Balkana i deo agende Komorskog investicionog foruma za uspostavljanje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Privredna komora Austrije, kako je dogovoreno u današnjem razgovoru predsednika austrijske i srpske komore, u narednom periodu intenziviraće i podršku aktivnostima i projektima zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.