NavMenu

Kompanija "Holcim" ulaže u zaštitu životne sredine - 9 mil EUR do kraja 2009. godine za unapređenje tehnološkoh procesa

Izvor: eKapija Sreda, 18.02.2009. 12:51
Komentari
Podeli

Proizvođač cementa, betona i agregata "Holcim Srbija" će do kraja 2009. godine u unapređenje tehnološkoh procesa, koji za cilj imaju zaštitu životne sredine, uložiti ukupno 9 mil EUR. Najznačajniji projekti su sistemi, odnosno najsavremeniji filteri za otprašivanje, kao i sistem za kontinualno merenje emisija. Kompanija "Holcim" je 2006. godine izgradila prvo postrojenje otpadnih voda, kapaciteta 3 l/s, sa rekom Toplik kao recipijentom, dok je 2008. završeno drugo postrojenje koje je još uvek u probnom radu, kapaciteta 17 l/s, sa rekom Crnicom kao recipijentom.

U oba postrojenja, otpadna voda prolazi kroz mehanički tretman (odvojene predtaložne i taložne komore za sanitarnu i atmosfersku otpadnu vodu sa rešetkama za zadržavanje krupnijih nečistoća, zbirna taložna komora), filtraciju, koagulaciju i flokulacija sa PAC, ultrafiltraciju.

Stručnjaci "Holcima" su posebno ponosni na ultrafiltraciju, pošto je ona izuzetno sofisticirana tehnologija sa veličinom pora manjom od veličine bakterija, prvo je postrojenje ove vrste u Srbiji, a do sada je korišćena kao tehnologija za tretman pijaćih voda i to u zemljama u okruženju.

U toku je i izgradnja sistema za snabdevanje vodom i tretman otpadnih voda na reci Crnici, a tim povodom su stručnjaci Holcima odgovarali na pitanja urednika eKapije.

ekapija: Kroz koliko faza će proći ovaj kapitalni ekološki projekat ?

- Ceo projekat je podeljen u 6 podcelina i za svaku podcelinu urađena je projektna dokumentacija na nivou glavnih projekata. Završeni su rashladni sistem i unutrašnji razvod industrijske vode, tretman otpadnih voda na reci Toplik , kao i tretman otpadnih voda na reci Crnica. Preduzeće "Voding 92" uradilo je tretman otpadnih voda – Toplik , a za rashladni sistem izvođač radova bio je "Delta Inženjering". Tretman otpadnih voda – Crnica uradio je "Delta inženjering". Opremu su iporučili sami izvođači radova, to je bila njihova obaveza u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Pomenuti ultrafiltracioni uređaji za preradu otpadne vode su marke ZENON, po licenci "General Electric", urađeni u "Infrastrructure - Water & Process Technologies", njihovoj jedinici u Mađarskoj. Ovo je jedinstvena tehnologija ultrafiltracije, jer radi pod stalnim malim vakuumom i ostvaruje izuzetan kvalitet izlaznog efluenta sa vrlo malim utroškom energije. Potrebno je još naglasiti da je, na osnovu laboratorijskih analiza izlaznih prečišćenih voda koje je uradila ovlašćena kuća, kvalitet ovih voda po svim parametrima u granicama MDK za ispuštanje u vodotoke i kategorije, što govori o velikoj efikasnosti procesa, jer bakteriološkog zagađenja uopšte nema. Na kraju treba naglasiti da su u ovom delu Evrope ovo prva postrojenja ove vrste (PPOV Toplik radi već dve godine), kompletno vođena putem procesnog PLC i da troškovi izgradnje i eksploatacije u poređenju sa drugim tehnologijama nisu veći, a efekti u pogledu kvaliteta su neuporedivi, jer se ove vode posle prečišćavanja mogu koristiti u tehnološkim procesima i za druge namene. Projekti vodozahvata na reci Crnici, priprema sirove vode i obrada mulja su u već u fazi realizacije.


eKapija:Opišite nam projekat izgradnje sistema za snabdevanje vodom i tretman otpadnih voda na reci Crnici.


- Na reci Crnici, neposredno uz izlivnu građevinu sa tretmana – Crnica, izgradiće se novi objekat za prikupljanje voda iz rečnog korita. Posle mehaničke prerade, takva voda će se pumpama dovesti novim cevovodom do objkta za preradu sirove vode i njenu pripremu za tehnoločke potrebe fabrike. Tako pripremljena voda će se ubacivati kao dopuna rashladnog sistema, ali i direktno u proces u onim delovima opreme koje tehnologija proizvodnje cementa zahteva. S druge strane, sva otpadna voda (sanitarno-fekalna i atmosferska) se preko dva nezavisna sistema, dijametralno postavljena u krugu fabrike, tretira i nakon tretmana ispusta u respektivne recipijente.

ekapija: Dajte nam više informacija o postrojenju za preradu sirove vode i o transportnom sistemu.

- Sistem za preradu sirove vode biće lociran iza Mišbet hale. Zapremina bazena prerađene vode biće oko 700 kubika i služiće i za potrebe proizvodnje (dopunjavanje bazena rashladnog sistema i za procesnu vodu), kao i za potrebe vatrogasne službe. Na samom postrojenju postaviće se oprema koja će tretirati sirovu vodu, dopremljenu sa reke Crnice i pripremiće je za industrijske potrebe.

ekapija: Koje su osnovne prednosti novog sistema, kako za kompaniju tako i za okruženje?

- Novim vodozahvatom bi se fabrika preorjentisala na korišćenje voda slabijeg kvaliteta za industrijske potrebe i time bi se vode boljeg kvaliteta, koje trenutno ima na Topliku, koristile isključivo za sanitarne potrebe.

ekapija: Koje su tehnološke i organizacione novine u tom projektu ?

- To su pre svega novi vodozahvat, prerada i priprema tehnološke vode, rashladni sistem, tretmani otpadnih voda i prerada mulja.


ekapija: U kojoj fazi se sada projekat nalazi ?

- Projektna dokumentacija na nivou glavnih projekata je urađena. Dobijeno je pozitivno mišljenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o Studiji uticaja celokupnog postrojenja na životnu sredinu. Za sada je odrađena polovina projekta. U svakom slučaju još uvek nema odobrenja za gradnju bilo koje podceline, a samim tim ni upotrebne dozvole. Razlog, čekalo se na pozitivno mišljenje Ministarstva za zaštitu životne sredine na studiju uticaja.

ekapija: Kolika je vrednost investicije?

- Procenjena investicija je oko 3,2 mil EUR, međutim do sada je potrošeno oko 2,2 mil i procena je da je potrebno još oko 2 mil kako bi se projekat odradio u celini.

ekapija: Kada će biti završeni radovi na rekultivaciji deponije kod rudnika Laporca ?

- Predviđeno je da radovi vezani za rekultivaciju budu završeni do maja 2009. Površina stare deponije otpada pored kopa laporca je 5.7 ha. Nakon ravnanja terena, postavlja se geo folija preko koje će biti nanesen sloj od 0.5m zemlje. Posle toga, zavisno od vremenskih uslova, krenuće se sa sadnjom odabranih i za ovu svrhu odgovarajućih vrsta biljaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.