NavMenu

I Rusi pomažu oko beogradskog metroa - Linijski park trasom pruge od Dorćola do Kalemegdana

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 22.07.2018. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)Ilustracija
Gradski urbanista Milutin Folić razgovarao je sa predstavnicima Moskve zaduženim za razvoj metroa, a Rusi su ponudili Beogradu pomoć u sprovođenju ovog najvećeg infrastrukturnog projekta, saznaju Novosti.

Folić je na poziv Grada Moskve učestvovao u Rusiji na urbanom forumu, najvećem svetskom skupu ove vrste, koji se održava od 17. do 22. jula. Učesnicima se obratio i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin predstavio je na koji način se glavni grad Rusije u prethodnih nekoliko godina promenio - iz grada za automobile u grad za ljude. Posebna pažnja posvećena je pešacima, biciklistima i razvoju gradskog prevoza.

- Iskoristili smo priliku da se na forumu upoznamo s najnovijim svetskim trendovima u pogledu razvoja metropola. Gradovi se razvijaju u humanom duhu i prioritet se daje pešacima, biciklistima i javnom gradskom prevozu, i to jeste pravac u kojem se i Beograd danas razvija - istakao je Folić.

Prema njegovim rečima, ovaj forum je prilika i za konkretne projekte.

- Arhitekte dizajnerskog studija Diller Scofidio + Renfro prihvatile su da dođu u posetu Beogradu i sagledaju mogućnost da učestvuju u uređenju Linijskog parka, koji će u Beogradu biti napravljen na prostoru gde prolazi pruga od Pančevačkog mosta do Kalemegdana. Ovaj projekat potpuno će transformisati Beograd i povezati delove Palilule, Dorćol i Kalemegdan sa najvećim prirodnim potencijalom koji imamo, a to su reke, i ponuditi građanima mnogobrojne sadržaje, poput dečjih i sportskih igrališta, klupa, zelenila, umetnosti - istakao je Folić.

Folić je dodao da Beograd ima još mnogo toga da uradi kako bi stao rame uz rame sa svetskim metropolama.

- Moskva je jedan od najboljih primera u svetu, koja se od automobilskog grada za samo pet godina potpuno transformisala u grad za ljude. Inspirator ovih promena i u Moskvi je bio danski arhitekta Jan Gel, koji je nedavno boravio u Beogradu i učestvovao u formiranju strategije za naš grad - rekao je Folić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.