Izvor: Beta | Utorak, 17.02.2009.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Češka planira da srpskim železnicama obezbedi 300 mil EUR kredita za modernizaciju železnica na "Koridoru 10""Železnice Srbije" saopštile su danas (17. februar 2009. godine) da Češka planira da srpskim železnicama obezbedi 300 mil EUR kredita za modernizaciju železnica na "Koridoru 10".

O tome je za sada potpisan Protokol, a ukoliko Srbija i Češka postignu dogovor, kredit bi bio realizovan u 2010. godini, navedeno je u saopštenju.

Tim sredstvima bile bi modernizovane deonice Beograd-Kovačevac (SO Mladenovac), Rakovica-Jajinci-Mala Krsna-Velika Plana i Niš-Ristovac-Preševo-makedonska granica.

Pregovore su prošle sedmice vodili predstavnici "Železnica Srbije" i konzorcijuma čeških kompanija, osnovanog za realizaciju projekata na "Koridoru 10".

Kako je navedeno u saopštenju, u pregovorima su učestvovali i predstavnici srpskih ministarstava za infrastrukturu, finansije i ekonomiju, kao i čeških kompanija, Ministarstva inostranih poslova Češke i ambasade te zemlje u Beogradu.

Srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio je ranije da će ove godine za modernizaciju železnice na "Koridoru 10" kroz Srbiju biti uloženo 220 mil EUR.

Budžetom Srbije za 2009. predviđene su garancije za međunarodne kredite "Železnicama Srbije" u ukupnoj vrednosti 342 mil EUR i 80 mil USD za rekonstrukciju i modernizaciju pruge i nabavku vagona i lokomotiva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.