Izvor: eKapija | Petak, 20.07.2018.| 16:49

MATIĆ: Bez nepravičnih penala mobilnih operatera za prevremeni raskid ugovora

Tatjana Matić
Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je da će to ministarstvo dosledno štititi korisnike usluga mobilnih operatora od nepravičnih i protivzakonitih penala za prevremeni raskid ugovora.

Matić je u saopštenju istakla da je potrebno da u takvim slučajevima i operatorima bude nadoknađena eventualna šteta.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo donelo rešenje kojim se ukida praksa prema kojoj su operatori mobilne telefonije tražili od svojih korisnika u slučajevima prevremenog raskida ugovora da plate sve mesečne pretplate koje su preostale do isteka ugovora.

Prema njenim rečima, ovakva postupanja su u suprotnosti sa postojećim zakonima u Srbiji, kao što su Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obligacionim odnosima, kao i sa evropskom praksom, te je prema tome intervencija Ministarstva bila neophodna.

Međutim, kako je dodala, nastojaćemo da dodatno utvrdimo prava i obaveze i korisnika i operatora u novom zakonu o elektronskim komunikacijama koji treba da bude usvojen na jesen.

Matić je potvrdila da će biti definisani jasni modeli zaštite obe strane, koji bi, između ostalog, omogućili korisnicima da, u slučaju da žele da prekinu ugovornu obavezu, izaberu način nadoknade štete operatoru u vidu isplate iznosa pune maloprodajne cene terminalne opreme (telefona i drugih uređaja) ukoliko je dobijena uz ugovor, ili isplate razlike u pretplatama koje su iskorišćene, a koje su dobijene pod povoljnijim uslovima uz potpisivanje ugovora, i slično, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.