Izvor: Blic | Petak, 20.07.2018.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šljive idu u rakiju - Otkupna cena tri puta niža nego prošle godine

(Foto: nada54/shutterstock)
Otkupna cena šljive na početku sezone niža je čak tri puta nego što je bila prošle godine, kada su proizvođači nacionalne voćke za kilogram dobijali 45 dinara, što je rekord u poslednjoj deceniji.

U Podgorini, koja je sa milion stabala šljive najveći proizvođač i izvoznik ovog voća, sve se "plavi", a obim roda najranijih sorti je takav da mnogi proizvođači nemaju gde više da ih drže. Glavobolju, međutim, ne zadaje im to, već otkupna cena koja se za samo godinu dana sa rekordnih 45, srozala na između 10 i 15 dinara za kilogram madžarke i čačanske lepotice. Po svemu sudeći, što smatraju i sagovornici Blica, najveći deo ovogodišnjeg roda nacionalne voćke zato će završiti u rakiji, jer je za litar žestine potrebno 10 kilograma presne šljive.

- Rod je zaista dobar, plodovi su krupni i sa malo manjim sadržajem šećera zbog kiša, ali je trenutno problem izuzetno mala potražnja, zbog čega je cena otkupa niska. Primer za to je čačanska lepotica koja se prošle godine izvozila u Rusiju, ali koja se sada vrlo malo otkupljuje. Hladnjačari su lane čačanske lepoticu i čačansku rodnu, sorte koje se ne suše nego služe za izvoz u svežem stanju kao polutke ili za dalju preradu, najpre plaćali 25 dinara, da bi cena, zbog dvostruko veće potražnje nego inače, "izašla" na 45 dinara za kilogram. Otkupljene su velike količine i mahom su sve prodate. Na početku ove sezone, međutim, imamo apsurd da to niko ne radi i da imamo višak čačanske lepotice na tržištu - priča za Blic Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu.

On pretpostavlja da otkupljivači i hladnjačari verovatno čekaju čačansku rodnu, koja kao sorta ima veći procenat šećera i lepši ukus. Da li će njena otkupna cena biti veća od trenutnih maksimalnih 15 dinara, znaće se već sledeće sedmice, pošto je čačanska rodna na 75 procenata zrelosti. Što se tiče sorte stenlej, koja se koristi za sušenje, kako napominje Milinković, njen rod je takođe dobar, "ali dati procenu koja će otkupna cena te sorte biti krajnje je nezahvalno".

Sa početnom otkupnom cenom razočaran je Milorad Jović iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, koji je sa prinosom od 50 do 80 tona jedan od najvećih proizvođača i višestruko nagrađivan na Sajmu šljiva.

- Objašnjenja nema, sve diktiraju izvoznici. Jednostavno, nije logično da razlika u ceni bude tolika jer tvrdim da tržište nije zasićeno, pošto su lane prodate značajne količine. Ovo je ubijanje poljoprivrede u Srbiji, svi znamo šta je bilo sa malinom, kupina se otkupljuje za 12 ili 15 dinara, šljiva isto. Jedini spas ove sezone bi bila cena od jednog evra za sušenu šljivu, jer je prošle godine bila od 1,3 do 1,5 EUR - kaže Jović.

Ostalo dosta sušene šljive

Sušenje šljive nije svima isplativo s obzirom na to da je za jedan kilogram suve potrebno četiri kilograma sirove šljive, ne računajući energente i rad. Pojedini otkupljivači tvrde da je zbog dobrog otkupa prošle godine ostalo dosta sušene šljive u zalihama, tako da je teško očekivati da će i ove sezone ponuđena cena za nju zadovoljiti proizvođače.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.