Izvor: eKapija | Petak, 20.07.2018.| 14:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada pozvala preduzetnike da registruju delatnosti u APR-u elektronskim putem

Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)
Vlada Srbije pozvala je sve buduće preduzetnike da registruju svoju delatnost u Agenciji za privredne registre (APR) elektronskim putem, jer je to najbrža i najjeftinija procedura osnivanja privrednih subjekata.

Kako se podseća na zvaničnom sajtu srpske Vlade, od početka 2018. godine preduzetnici mogu da se registruju u APR bez dolaska na šalter, putem interneta.

Elektronska registracija preduzetnika je jeftinija (1.000 dinara) od one u papirnom obliku (1.500 dinara) i obuhvata dva koraka: elektronsku prijavu i elektronsko rešenje o registraciji. Na sajtu APR postoji poseban odeljak eRegistracija osnivanje preduzetnika (u odeljku Preduzetnik i odeljku eUsluge), gde su postavljena sva neophodna objašnjenja, korisnička i video-uputstva. Elektronska prijava se popunjava u aplikaciji preko portala APR-a i potpisuje se kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. Takođe, omogućeno je elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama - objašnjeno je.

Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, dodaju, APR dostavlja na email registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca e-prijave.

Vlada Srbije podseća i na to da je elektronski sertifikat, koji je potreban radi podnošenja e-registracione prijave osnivanja, neophodan i za dalji rad preduzetnika, poput podnošenja poreske prijave, koje se po zakonu obavlja isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave.

Ističemo i da privredni subjekti prilikom otvaranja računa nisu dužni da bankama dostavljaju rešenja o registraciji u papirnoj formi, overeno pečatom registratora, jer postojeći propisi omogućavaju da se potrebna dokumentacija dostavlja u elektronskoj formi, a i banka može neposredno da ostvari uvid u Registar privrednih subjekata koje vodi APR na svojoj internet stranici, navode.

Podsetimo, od oktobra u Srbiji će biti moguća i elektronska registracija privrednih društava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.