Izvor: Radio 021 | Petak, 20.07.2018.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novo sedište i rasadnik Gradskog zelenila u Novom Sadu gotovi u septembru

Ilustracija (Foto: carballo/shutterstock.com)
Rasadnik, upravna zgrada, toplana i drugi objekti Gradskog zelenila u Novom Sadu trebalo bi da budu gotovi do 12. septembra, kažu u ovom preduzeću za 021.rs.

Trenutno se na lokaciji na Vidovdanskom naselju, kod Najlon pijace, privodi kraju izgradnja upravne zgrade preduzeća, prostora za mehanizaciju, dve toplane, zgrade dendrologije i cvećarstva, prostorija za stolare, farbanje i drugih pratećih objekata, a uskoro kreće i izgradnja saobraćajnica.

Radovi i parterno uređenje ovog prostora, koje je nekada bilo divlja deponija, trebalo je da budu gotovi krajem maja, ali je u međuvremenu utvrđeno da stanje tla ne odgovara potrebnim uslovima za izvođenje radova. Zbog toga je rok za završetak produžen po drugi put.

- Rasadnik Gradskog zelenila kod Najlon pijace praktično je u završnoj fazi. Rok jeste produžen do 12. septembra, zbog velike količine padavina i zbog problema sa podzemnim vodama na središnjem delu rasadnika, gde su planirane saobraćajnice. Mislim da produžetak roka od 31. maja do 12. septembra nije velik, jer je bolje da se kvalitetno posao uradi, nego kasnije da se obavljaju ti radovi. Ono što je za sada u potpunosti gotovo je zgrada za dendrologiju i cvećarstvo. upravna zgrada će biti gotova za dvadesetak dana, kao i objekti za mehanizaciju - kaže za 021.rs portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić.

Vrednost radova na uređenju ovog prostora je gotovo 250 miliona dinara, a izvodi ih konzorcijum od šest kompanija. Kako poručuju iz Zelenila, od izgradnje rasadnika korist će imati i stanovnici Vidovdanskog naselja, jer u svom okruženju neće više imati divlju deponiju, nego zelenilo.

Gradsko zelenilo planira i da korišćenjem biljnog otpada za toplanu na biomasu, ali i za pravljenje komposta i malča, rastereti gradsku deponija. Sledeće nedelje pokriće se Gradska bašta, najveći plastenik u starom rasadniku, a uskoro će na novu lokaciju biti prebačeni i manji staklenici.

U Zelenilu navode da žele da se nametnu i kao jedan od centara za veleprodaju cveća u Vojvodini.

- Mi nismo bili konkurentni u prodaji cveća, nabavljali smo ga od stranih i domaćih proizvođača i nekad bismo bili druga ili treća ruka u tom lancu. Jednostavno cenama nismo bili konkurentni privatnim proizvođačima u ovom regionu. Sada ćemo zbog uštede na grejanju i novih plastenika imati bolje uslove i manje troškove, pa je plan da budemo veleprodajni centar cveća u regionu - kaže Nožinić.

Preseljenje Gradskog zelenila na novu lokaciju počeće u septembru, sadnice će se preneti sa nekoliko lokacija, nakon čega će novi rasadnik biti otvoren i za građane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.