Izvor: eKapija | Petak, 20.07.2018.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

I industriji papira i celuloze nedostaje školovana radna snaga - Potrebno obrazovati i postojeći kadar u fabrikama

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com )
Na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) u Beogradu ove nedelje je održan okrugli sto na temu nedostatka školovanog kadra za potrebe industrije celuloze, papira, ambalaže i grafike sa ciljem da se kroz dijalog i kvalitetnu diskusiju nađe efikasno rešenje ovog problema. Privredna komora Srbije, u saradnji sa predstavnicima privrede i nauke, spremna je da se aktivno uključi i pomogne u procesu implementacije novih znanja i veština, rekla je Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu dtveta industriju namestaja i papira.

Kako prensoi PKS na svom sajtu, industrija celuloze, papira, ambalaže i grafike beleži izuzetan rast u poslednjih nekoliko godina, pa su predstavnici KAPPA STAR grupacije, kao inicijatori ideje, predložili rukovodstvu TMF-a, da u budućim planovima i programima obrazovanja pojača i grupiše predmete za potrebe školovanja inženjera koji bi radili u ovom sektoru.

Veliki problem nedostatka školovanog kadra, saglasni su učesnici skupa, u ovoj industriji nije samo prisutan u Srbiji, već u čitavom regionu, pa i u Evropi.

Ukazano je na potrebu da se na nivou države promeni kadrovsko-obrazovna politika i da se se u smislu rešavanja problema manjka kadra ovog obrazovnog profila predlaže stvaranje neophodnih uslova u obrazovnom sistemu za obuku i školovanje učenika i studenata.

Rukovodstvo i profesori TMF-a naglasili su da je ta visokoobrazovna ustanova spremna da na adekvatan način pomogne mladim ljudima koji odluče da krenu stopama starih papiraša, kroz razne vidove stipendija i bolje informisanje o tome šta ih to čeka u industriji papira.

- Nije potrebno samo obrazovati budući kadar već i postojeći u fabrikama i preduzećima, koji nedovoljno poznaje kompleksnu tehnologiju proizvodnje papira - naglasio je profesor Milorad Krgović koordinator Centra CPAG – TMF.

Na skupu je, dodaje PKS, iskazana i spremnost da stručnjaci iz prakse i obarzovnih institucija, po modelu zapadnih zemalja, organizuju radionice, kurseve i predavanja, kako bi se zaposleni obučili i usavršili svoja znanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.