NavMenu

Stranci putarinu plaćaju po kursu iz 2014. - Nova pravila za dopunu uređaja za ENP

Izvor: Tanjug Petak, 20.07.2018. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Domaći i strani vozači na pojedinim naplatnim rampama na autoputu ne plaćaju istu cenu putarine, pa je tako ponekad cena za strance niža, što u Putevima Srbije objašnjavaju usklađivanjem cene putarine sa zvaničnim srednjim kursom evra. To usklađivanje, odnosno promena deviznog cenovnika, radi se kada srednji kurs evra poraste ili se smanji za tri odsto, odnosno bude veći od 124,0036 dinara ili padne ispod minus tri odsto i iznosi manje od 116,7800 dinara.

Reč je, zapravo, o tome da se cena putarine za vozila sa stranim registarskim oznakama obračunava po srednjoj kursnoj listi NBS od 13.11.2014. godine.

Tako se i događa da, na primer, na deonici puta Beograd-Ćuprija vozači automobila sa domaćim tablicama plaćaju 510 dinara, a stranci četiri evra, što prema kursu za evro od 118,06 dinara iznosi 474,4 dinara. Isto je i na rampi Vodanj, gde od Beograda treba platiti 140 dinara, dok stranci plaćaju jedan evro, što je u dinarima 118,06 dinara.

Ipak, ima i obrnutih slučajeva, na primer od Beograda do Malog Požarevca putarina je za domaće vozače 100 dinara, a za strance jedan evro.

U Putevima Srbije je Tanjugu rečeno da se cena putarine za domaće i strane državljane obračunava na isti način, odnosno na osnovu tri parametra - cene po kilometru, dužini pređene relacije i kategorije vozila. Takođe, podsećaju da to preduzeće cenovnik donosi uz saglasnost Vlade Srbije.


Iz Puteva Srbije je saopšteno i da je dopunu uređaja za elektronsku naplatu putarina od 15. jula moguće izvršiti isključivo na vidno obeleženim saobraćajnim kanalima, u minimalnom iznosu od 2.000 dinara, bez prava na ostvarivanje popusta. Napominju da u zoni naplatne stanice nije moguće organizovati posebne prodajne punktove za ovu namenu iz bezbednosnih razloga, odnosno zabrane kretanja pešaka.

Inače, svi korisnici elektronske naplate putarine dopunu uređaja za ENP mogu izvršiti na 148 prodajnih mesta Puteva Srbije i ovlašćenih distributera koja su raspoređena duž svih deonica autoputa, na graničnim prelazima, kao i u većim gradovima u Republici Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.