Izvor: Novosti | Petak, 20.07.2018.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turistički brodovi Dunavom do smederevske luke od 2019. godine

Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)
Međunarodni turistički pristan u Smederevu, koji je prošle godine dobio lučkog operatera, prve brodove primiće 2019. godine. Uprkos najavama da će turistički brodovi ovde uveliko pristajati ove godine, pristan još nije u funkciji.

- Usporile su nas brojne i dugotrajne administrativne procedure. Mi smo se, takođe, nadali da će brodovi ovde već pristajati. Ove godine bilo je nekoliko promotivnih pristajanja, ali pun kapacitet očekujemo od naredne sezone - kaže Ljubomir Šujeranović, menadžer lučkog operatera, konzorcijuma privrednih društava Đerdap usluge iz Kladova i Emporio tim iz Beograda.

Prema njegovim rečima, dobijena je plovidbena dozvola, a predstoji izbor posade pristana.

Do sada je uloženo mnogo novca i vremena u infrastrukturno opremanje pristana, kao i ispunjavanje međunarodnih standarda o vodenom putničkom saobraćaju.

- Punu iskorišćenost pristana očekujemo od marta 2019. godine kada zvanično počinje nautička sezona. Turoperateri pokazuju veliku zainteresovanost za pristajanje u Smederevu. Sledi nam marketinška akcija zajedno sa gradom kako bismo što bolje promovisali turističku ponudu Smedereva - kaže Šujeranović.

Menadžer lučkog operatera navodi da godišnje pored Smedereva prođe oko 1.000 putničkih brodova, što je ogroman turistički potencijal.

Ministarstvo trgovine i turizma obezbedilo je šlep-pristan u vrednosti od 25 miliona dinara. Pristan je pod patronatom Agencije za upravljanje lukama, koja je na tenderu prošle godine izabrala lučkog operatera - konzorcijum firmi Đerdap usluge iz Kladova i Emporio tim iz Beograda. Ugovor o zakupu pristana potpisan je na deset godina.

Nova lokacija pristana?

U narednih nekoliko godina očekuje se izmeštanje teretne luke iz centra grada. U isto vreme, kako saznajemo, može se dogoditi i da turistički pristan dobije novu lokaciju, bliže Smederevskoj tvrđavi, kako bi turisti imali što jednostavniji pristup srednjovekovnom utvrđenju koje je, inače, prvo na listi znamenitosti koje putnici žele da vide.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.