NavMenu

Predstavljeno idejno rešenje zatvorenog bazena u Smederevu - U toku izrada projektne dokumentacije (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 20.07.2018. 10:06
Komentari
Podeli
Moguće idejno rešenje zatvorenog bazena u SmederevuMoguće idejno rešenje zatvorenog bazena u Smederevu
Smederevo se priprema za gradnju zatvorenog bazena, a početkom jula predstavljeno je idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje projekta, odnosno budućeg bazenskog kompleksa u ovom gradu.

Javnosti je predstavljen mogući izgled bazena, a kako u razgovoru za eKapiju objašnjava Zdravka Kovačević Vasić, načelnica Odeljenja za privredu, poljoprivredu, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke, očekuje se da idejni projekat bude završen otprilike za mesec dana, sredinom avgusta.

Tek nakon kompletiranja projektne-tehničke dokumentacije, koju izrađuje konzorcijum predvođen preduzećem Elkoms iz Beograda, razmatraće se kada bi mogla da počne gradnja bazena, odnosno ko bi bili potencijalni investitori.

- Planirano je da IPA projekat, u partnerstvu sa rumunskom opštinom Gilad, kroz koji je i planirana izrada projektne dokumentacije za zatvoreni bazen u Smederevu, traje do maja 2019. godine, a verujemo da ćemo najkasnije u aprilu imati kompletiranu dokumentaciju. Nakon toga ćemo moći da razmišljamo o mogućim investitorima koji bi uložili sredstva u gradnju bazena. Važno je da najpre dobijemo kvalitetnu dokumentaciju, jer ćemo onda mnogo lakše naći finansijera za gradnju - ističe Kovačević Vasić, koja je ujedno i menadžerka IPA projekta "Vodeni sportovi - zdrava budućnost za našu decu", koji se sprovodi u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Ona podseća da je projektom predviđeno obezbeđivanje osnovnih mogućnosti za kontinuirano angažovanje u vodenim sportovima mladih tokom cele godine i podizanje svesti mladih i njihovih roditelja o pogodnostima koje donose vodeni sportovi i zdrav životni stil. Bazen neće imati prvenstveno komercijalnu namenu, pa u skladu sa tim sagovornica eKapije veruje da će i država i grad Smederevo obezbediti makar deo potrebnih sredstava za izgradnju bazena, možda i kroz nove IPA fondove.


- Lokacija za zatvoreni bazen u Smederevu je napušteno korito reke Jezave, pa je zbog toga i zbog neposredne blizine Tvrđave, koja je istorijski spomenik izuzetnog značaja, izrada projektno-tehničke dokumentacije za ovakvu vrstu objekta izuzetno kompleksna. Zato je, pored neophodnih elemenata koje nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, neophodno uraditi i odgovarajuće istraživačke radove, studiju opravdanosti i prateću dokumentaciju, pa je sve to uslovilo visoku cenu izrade dokumentacije - navodi Zdravka Kovačević Vasić.

Podsetimo, ukupan budžet projekta je 829.000 EUR. Deo koji koristi Smederevo je 434.869 EUR, a rumunski Gilad 394.131 EUR. Evropska unija iz IPA fondova finansira 85% sume.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.