NavMenu

Obustavljen otkup kupine u ariljskom kraju

Izvor: Beta Četvrtak, 19.07.2018. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Hladnjačari u ariljskom kraju jutros su obustavili otkup kupine, čija se otkupna cena kretala od 30 do 35 dinara.

- I danas smo krenuli sa berbom, ali su nas zvali iz hladnjače da više neće otkupljivati. Pozvali smo i druge i dobili isti odgovor. Kasnije smo saznali da su i ostali proizvođači obavešteni o ovome. U velikom smo problemu, jer posle maline koja je propala i čija cena je bila mala, mnogo smo uložili u kupinu - rekla je Anđela Milosavljević iz sela Mirosaljci, čija porodica ima 60 ari pod ovim bobičastim voćem. Proizvođači kupine kažu da su se zadužili kod nekih hladnjačara za skupe preparate i sada ne znaju kako će da ga otplate.

Po obimu proizvodnje i privrednom značaju u našoj zemlji kupina je u grupi jagodičastog voća na trećem mestu, iza maline i jagode. Gaji se na oko tri hiljade hektara. Proizvodnja je skoncentrisana u zapadnoj Srbiji, najviše u okolini Valjeva, Podrinju i Mačvi. Drugi značajan proizvodni rejon je južna Srbija.

- Na svetsko tržište plasira se više od 90% ukupne godišnje proizvodnje, pretežno u smrznutom stanju. Relativno male količine izvoze se sveže i u obliku drugih prerađevina. Poslednjih godina primetan je trend porasta plasmana plodova kupine u svežem stanju na domaćem tržištu - rekao je za Glas zapadne Srbije vodeći stručnjak za jagodičasto voće, dr Aleksandar Leposavić.

Prema njegovim rečima, proizvodnju kupine u našoj zemlji prate brojni problemi. To su otežan plasman i pad cena, velika osetljivost svežih plodova na neadekvatan transport, neracionalno organizovanje otkupa i prodaje na svetskom tržištu, nedostatak novčanih sredstava u vreme otkupa, neblagovremena isplata proizvođačima i mnogi drugi, zbog čega poslednjih godina nastaju velike oscilacije u proizvodnji.

- Bilo je perioda kada je otkupna cena plodova bila visoka što je izazvalo nekontrolisano širenje kupine, ali i onih kada su proizvođači bili u dilemi da li zasade krčiti ili ne. Što se tiče stanja u zasadima trenutna situacija ne ide u prilog proizvođačima. Nezadovoljni cenom u prošloj godini, veliki broj njih nije posvetio odgovarajuću pažnju svojim zasadima - kaže Leposavić.


On navodi da su kiše tokom juna i jula su uticale i na kvalitet plodova i objašnjava da su zbog tog toga, hladnjačari veoma oprezno krenuli u kampanju otkupa zadnjih dana, a neki od njih su i obustavili prijem u hladnjače.

- Kao opravdanje za ovo, otkupljivači navode zalihe iz 2017. pa čak i 2016. godine, loš kvalitet i vraćanje boje ploda, neodgovarajući sortiment i slično. Nasuprot tome, proizvođači kupine u drugim delovima sveta (zemlje Južne Amerike, Kanada) u ovoj godini su imali znatno bolju situaciju i plasman celokupnih količina na svetskom tržištu - dodaje Leposavić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.