Izvor: Tanjug | Četvrtak, 19.07.2018.| 15:33

Od 15. avgusta nova Dina biznis kartica za sva pravna lica

Mlada srpska slikarka Gala Čaki sa Dina karticom
Domaća Dina kartica povećava broj bezgotovinskih plaćanja, a smanjuje troškove i udeo sive ekonomije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je to kazala na promociji Dina kartice Komercijalne banke, koja je prošlog meseca izdala 11.000 tih kartica, a na kojima se nalazi deo slike mlade srpske slikarke Gale Čaki.

Jorgovanka Tabaković je podsetila da je 7. oktobra 2003. prvi put realizovana transakcija sa Dina karticom, koju su osnovale NBS i poslovne banke.

- Dina je tada osnovana sa istim ciljem sa kojim je promovišemo i danas - da povećamo broj bezgotovinskih plaćanja i da smanjimo udeo sive ekonomije, odnosno da pokažemo da poštujemo sebe, poštujući državu, time što plaćamo poreze - podvukla je Tabaković.

Kaže da je Dina u jednom periodu izgubila svoj kontinuitet, uprkos pokušajima države da sve velike i moćne "vuče za rukav", kako bi Dina postala kobrend.

- Nismo uspeli, ali nas to nije demoralisalo. Želimo da promovišemo Dina kard sistem, kao što to rade sve razvijene i mnogo snažnije zemlje od Srbije, razvijajući domaći kartični sistem - kaže Tabaković.

Prema njenim rečima, ne postoji tako bogata država i bogat pojedinac koji može sebi da dozvoli luksuz da u maloj radnji na uglu, plaća karticom internacionalnog brenda, jeftinije, efikasnije, znajući da time što plaća u svojoj državi, plaća sebi za bolnice, obdaništa, za razvoj kulure i podršku mladima.

- Postoje danas neki šaljivi ljudi u nekim bankama i predstavljaju nam Dinu kao nov proizvod želeći time da odugovlače sprovođenje zakona u kojem svaki građanin Srbije treba da ima omogućen pristup svom platnom računu karticom koja može u Srbiji da se realizuje - rekla je Tabaković.

Vladimir Medan, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, izrazio je zadovoljstvo što je ta banka u svoje poslovanje uključila novi-stari brend Dina karticu i podvukao da je Komercijalna banka u prošlom mesecu izdala 11.000 novih Dina kartica.

- Komercijalna banka je odlučila da uđe u dodatni razvoj Dina iz više razloga, a jedan od razloga je što je to domaća kartica i svi troškovi vezani za tu karticu su daleko niži i mnogo bliži svim klijentima banke, a cilj je da klijent bude zadovoljan", rekao je Medan.

Istakao je da je banka, takođe, želela da podstakne najbolje u našoj zemlji, a to su mladi umetnici i stvaraoci, te je odlučila da na svojim Dina karticama "utisne" deo slike mlade srpske umetnice Gale Čaki.

Osim Dina kartice za fizička lica, Medan je najavio i da će banka od 15. avgusta lansirati i Dina biznis karticu, za sva pravna lica.

- Ponosni smo i što je Komercijalna banka napravila mali iskorak jer je Dinom moguće plaćati i preko interneta- rekao je Medan i najavio da je to plaćanje uskoro biti prošireno za sve korisnike.

Kaže da je do sada podeljeno dva miliona Dina kartica koje se mogu realizovati u 65 terminala širom Srbije.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.