Izvor: Blic | Četvrtak, 19.07.2018.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekološke takse i na Radanu i Zlatiboru

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Ekološku taksu uskoro će početi da plaćaju i turisti koji vozilom ulaze u park prirode Radan na jugu Srbije.

Posle uvođenja ekološke za ulazak na Kopaonik, država je krenula da širi listu nacionalnih parkova koji će naplaćivati ulaz. Kako je Blic pisao, vlasnici vozila uskoro će početi plaćati ulazak na Zlatibor, a prema najnovijim informacijama, ovoj listi pridružiće se i Radan, park prirode na jugu Srbije.

Vlasnik svakog putničkog automobila i motocikla ulazak na ovu planinu će plaćati 100 dinara dnevno, naknada za autobuse i kamione biće 300 dinara, a za kamione sa prikolicama 700 dinara.

Radan je planina i park prirode na jugu Srbije i zauzima površinu od 466 kilometara kvadratnih. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu. Na obroncima planine nalaze se Arheološki lokalitet Caričin grad, Prolom Banja i Đavolja varoš.

Na zapadnim obroncima planine nalazi se srednjovekovno utvrđenje Ivanova kula - grad Ivana Kosančića.

I na Zaltiboru će se naplata obavljati po motornom vozilu, a cene su formirane na osnovu tipova vozila koji ulaze u zaštićeno područje. Visinu naknade utvrdio je nadzorni odbor Srbijašuma, a sa odlukom ovog javnog preduzeća saglasilo se i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Kako saznaje Blic, vlasnik svakog putničkog automobila i motocikla ulazak na Zlatibor će plaćati 100 dinara dnevno. Naknada za autobuse i kamione biće 300 dinara dnevno, dok će kamioni sa prikolicama morati da plate 700 dinara. Ulaz u zaštićeno područje neće plaćati meštani, zaposleni u parku prirode i osobe sa invaliditetom iznad 79 odsto.

Penzioneri i osobe starije od 65 godina imaće popust od 30 %, dok će popust od 50% imati osobe sa posebnim potrebama. Lokacije za postavljanje ulaznih stanica biće naknadno utvrđene, potvrđeno je Blicu u Ministarstvu.

- Srbijašume su donele odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Zlatibor. U ovom trenutku posetiocima vozilima ne naplaćujemo ulaz, a kada počnemo sa naplatom, obavestićemo javnost. Za početak naplate potrebno je obezbediti uslove poput vodiča za posetioce i zaustavnih rampi za vozila. Budući da je Park prirode Zlatibor nedavno proglašen za zaštićeno područje, Srbijašume sprovode radove i aktivnosti na uspostavljanju neophodne infrastrukture za realizaciju odluke o naknadama - kaže za Blic Gordana Jančić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP Srbijašume.

Taksa na Kopaoniku 150 dinara

Ministarstvo životne sredine prošle godine je odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Srbija ima pet nacionalnih parkova i 70 rezervata. Većina tih područja još nije uvela takse. Ulazak na Kopaonik država je počela da naplaćuje u oktobru prošle godine.

Cena za automobil je 150 dinara dnevno, za putnike koji dolaze kombijem ili sa prikolicom cena je 250 dinara, a za autobuse i kamione 500 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.