NavMenu

Porodilište za Lazarevčane - Sekretarijat za zdravstvo najavljuje velike projekte u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Izvor: Danas Utorak, 17.02.2009. 09:42
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

U Sekretarijatu za zdravstvo Beograda najavljuju veliki broj rekonstrukcija postojećih domova zdravlja, ambulanti i zdravstvenih stanica, kao i izgradnju novih i završetke radova na već započetim objektima. Prema rečima Gradske sekretarke zdravstva dr Dragane Jovanović, Lazarevčani će dobiti novo porodilište koje će se nalaziti u okviru već postojećeg doma zdravlja.

- U toku je izrada nove projektne dokumentacije porodilišta u Lazarevcu, jer prethodna je zastarela, i kada se završi s tim počeće se sa gradnjom. Planirana je i izgradnja novog dela objekta za dom zdravlja u Obrenovcu i u toku je izrada projektne dokumentacije. Ista situacija je i sa Domom zdravlja Rakovica, tačnije sa zdravstvenom stanicom na Labudovom brdu, koja pripada ovoj ustanovi. Zemunsko naselje Kamendin trebalo bi ove godine da dobije svoj dom zdravlja. Izgradnja je u toku, a izvođač radova je firma "Graditelj" iz Beograda. U maju ove godine trebalo bi da se izvrši i tehnički prijem za dom zdravlja u Mirijevu. Realno do tada će biti završeni i tenderi, jer nijedan nije uspeo, osim za stomatološku opremu, koja međutim nije adekvatna pa je potrebna dodatna građevinska rekonstrukcija za nju. Kako je i taj tender u stvari neregularan, raspisaće se novi koji treba da isprati građevinsko stanje, i tender za nameštaj, ali se i taj mora poništiti iz već poznatih zakonskih razloga - rekla je za Danas dr Dragana Jovanović.

Ona je dodala da je još uvek sporno dobijanje lokacije za DZ Surčin, mada su predviđena sredstva za taj posao, a u toku je i dobijanje lokacije i odgovarajućih dozvola za dom zdravlja u Kaluđerici. Takođe se razmatra stanje u još nekoliko zdravstvenih stanica rubnih opština u koje će se uložiti sredstva za hitne popravke i rekonstrukcije, kao i otvaranje "noćnih ambulanti" u opštinama Obrenovac, Zemun i Palilula.

- Planirana je i rekonstrukcija celog objekta sa nadogradnjom jednog sprata i rešavanjem centralne garaže Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Trenutno se traži plac za Zdravstvenu stanicu Bežanijska kosa, pri DZ Novi Beograd. Zajedničkim sredstvima opštine Novi Beograd i Gradskog sekretarijata, počeće rekonstrukcija ambulante u Bloku 23. Ove godine je planirana i izrada tehničke dokumentacije za Radioterapijski centar KBC Bežanijska kosa, dok će stomatološka ambulanta u IX beogradskoj gimnaziji na Novom Beogradu biti rekonstruisana.

- I Gradski zavod za plućne bolesti dobiće novu zgradu kada se prikupe sve potrebne dozvole i izradi projektna dokumentacija, jer je postojeći toliko ruiniran da je njegova rekonstrukcija skuplja nego izgradnja potpuno novog, savremenog objekta - istakla je dr Jovanović.

Gradska sekretarka objasnila je da postoje dva izvora finansiranja i da sredstva nisu ograničena kalendarskom godinom, već zavise od objekta i toka radova. Sekretarijat za zdravstvo ima opredeljena sredstva samo za hitne i manje popravke, dok ostale investicije vodi Uprava za investicije.

Edukacija zaposlenih

Svi izabrani lekari Beograda (preko 600 u grupama od po 30-40) prošli su seminar kontinuirane medicinske edukacije, koji je trajao četiri dana. U sklopu projekta "Beograd - zdrav grad" biće nekoliko veoma važnih projekata, kaže dr Jovanović, vezanih istovremeno i za edukaciju zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uz istovremeni skrining i rano otkrivanje najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti odgovornih za obolevanje i umiranje ljudske populacije. Radi se i na pravljenju konačnog populacionog registra za grad Beograd za te vrste bolesti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.