NavMenu

U Irigu otvoren savremeni staklenik "Grow Rasad" na 1,3 hektara - "joint venture" srpske i holandske firme

Izvor: eKapija Utorak, 17.02.2009. 09:19
Komentari
Podeli

U sremskoj opštini Irig, u novom industrijskom parku, 14. februara otvoren je pogon za proizvodnju rasada povrtarskih kultura "Grow Rasad". Savremeno opremljeni i koncipirani staklenici površine 13.000 m2, opremljeni najmodernijom tehnologijom uzgoja biljnog rasada, rezultat su zajedničkog ulaganja (joint venture) holandske kompanije "GROW" koja već ima deset preduzeća na četiri kontinenta i domaćeg preduzeća "Planten" čiji je jedan od predstavnika Milan Karas, navedeno je na sajtu IV Vojvodine.

U prisustvu vlasnika i poslovodstva firme "Grow", ambasadora Kraljevine Holandije Rona J.P.M. van Dartela, predsednika opštine Irig dr Radovana Ercegovca, proizvodnju u novoizgrađenom pogonu "Grow Rasad" d.o.o. pokrenuo je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović.

Izvršno veće je za ovu investiciju ukupne vrednosti od 252.5 miliona dinara, izdvojilo sumu od 35 miliona dinara, navedeno je.

U staklenicima firme "Grow Rasad", u kojima je pored konvencionalnog, moguć i uzgoj orgaskih biljaka, posao je dobilo 30 radnika, a biće angažovano i 15 sezonaca i oko 60 kooperanata.

Savremenim sistemom zalivanja, ishrane i zaštite sadnica tokom celogodišnjeg ciklusa u uzgoju više vrsta rasada povrtarskih biljaka, na betoniranim podovima staklenika, upravlja se kompjuterski uz robotizovani rad sistema efikasnih i štedljivih vodenih pumpi i mogućnost regulisanja temperature unutar objekata, navedeno je.

Izuzetno je važna i činjenica da će sav otpadni materijal biti recikliran u okviru samog postrojenja a firma "Grow Rasad" za naredne godine već planira proširivanje površine pod staklenicima za uzgoj rasade na 60.0000 m2. Plan izvoza ovog proizvođača predviđa da 80% proizvodnje bude prodato na području zemalja potpisnica CEFTA sporazuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.